Πράσινοι και μπλε κάδοι: Κάτι πάει σίγουρα λάθος... (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Έτη φωτός μακριά από το ιδανικό, αν όχι και από το αυτονόητο, φαίνεται πως βρίσκεται η ερμηνεία και η πράξη της ορθής ανακύκλωσης από τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους υπευθύνους, αλλά και μεγάλη απογοήτευση για το επίπεδο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των Ελλήνων. Όπως φαίνεται, για πολλούς η ανακύκλωση είναι μία άγνωστη λέξη, ακόμη και εν έτει 2021!

Χαρακτηριστικές της κακής νοοτροπίας (ή και της παντελούς άγνοιας...) των πολιτών στην απόρριψη συμμείκτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων είναι οι εικόνες από γειτονιές της δυτικής πλευράς της πόλης που δημοσιεύει σήμερα η Greenagenda.gr: λαμπτήρες φωτισμού πεταμένοι μέσα σε πράσινο κάδο, άλλος ένας πράσινος κάδος που ξεχειλίζει από χαρτόνια συσκευασίας ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται μπλε κάδος. Χαρτόνια τα οποία ο άνεμος που φύσηξε τα παρέσυρε σκορπίζοντάς τα στον δρόμο.

Αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα δίπλα σε πράσινο κάδο όπου πετάχτηκαν ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο έλατο και μια... λεκάνη τουαλέτας.

Δυστυχώς πρόκειται για συνήθειες όχι μόνον αντι-οικολογικές αλλά και αντικοινωνικές με σοβαρές και πολλές φορές ανεπανόρθωτες συνέπειες στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να γράψουν στα... παλιά τους τα παπούτσια τη σωστή διαχείριση αποβλήτων.

«Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που έχουμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού, που συνήθως το επιλέγουν δημοτικά σχολεία, είναι το πρόγραμμά μας για τα απορρίμματα. Είναι ένα πρόγραμμα που θέτει τα ζητήματα της ανάγκης για μείωση των απορριμμάτων, της επανάχρησης και φυσικά της ανακύκλωσης», λέει στη Greenagenda.gr η Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικού Εκπαίδευσης Κορδελιου –Ευόσμου, Χρυσούλα Αθανασίου.

Όπως εξηγεί η κ. Αθανασίου, «ακόμη συζητάμε για τα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (λαμπτήρες, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα κλπ.). Αφού μιλήσουμε για τα ανακυκλώσιμα υλικά που μπαίνουν στους μπλε κάδους και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τα ρίχνουμε εκεί, έχουμε μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της οποίας βγαίνουμε με τους μαθητές και παρατηρούμε το περιεχόμενο των μπλε, των πράσινων κάδων και ενός κώδωνα για ανακύκλωση γυαλιού που υπάρχουν όλοι γύρω από το ΚΠΕ. Τα παιδιά, με ένα φύλλο εργασίας στα χέρια, σαν μικροί ερευνητές – δημοσιογράφοι, παρατηρούν και σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα, τι βλέπουν μέσα και γύρω από τους κάδους, βγάζουμε μια φωτογραφία το περιεχόμενο του κάδου και στη συνέχεια μέσα στην αίθουσα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους».

«Δεν θυμάμαι ούτε μία φορά να κάναμε το πρόγραμμα και να μην παρατήρησαν τα παιδιά λάθος σκουπίδια σε λάθος κάδους. Θα έλεγα πως είναι ο κανόνας. Καθαρές ανακυκλώσιμες συσκευασίες στον πράσινο κάδο που βρίσκεται συνήθως τοποθετημένος ακριβώς δίπλα σε έναν μπλε κάδο. Ανακυκλώσιμα υλικά μέσα σε πλαστικές σακούλες καλά δεμένες και ριγμένες μέσα στον μπλε κάδο, μαζί με σακούλες με σκουπίδια που θα έπρεπε να πεταχτούν στον πράσινο κάδο. Σίγουρα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις σχέσεις κατανάλωσης, απορριμμάτων, επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην υγεία, οικονομίας φυσικών πόρων και υλικών, να καταλάβουν πώς όλα αυτά συνδέονται με τους ίδιους. Αλλά σίγουρα δεν αρκεί μόνο αυτό. Δεν πρόκειται για μια υπόθεση που ανάγεται μόνο στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Χρειάζεται επίσης να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς που μάλλον κάνουν κάτι λάθος».

Για τη σοβαρή αυτή κατάσταση που παρουσιάζεται στην ανακύκλωση ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε στη Greenagenda.gr ότι «σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Καθαριότητας στην πατρίδα μας την Ελλάδα, δεν είναι μικρή η μερίδα εκείνων των πολιτών που δείχνει έλλειψη σεβασμού για το πώς διαχειριζόμαστε τον δημόσιο χώρο, στο πλαίσιο αυτής της παρατήρησης, επιτρέψτε μου να πω χωρίς να θέλω να χαϊδέψω αφτιά, ότι δεν είμαστε πολίτες επαρκώς διαπαιδαγωγημένοι στα περί διαχείρισης απορριμμάτων και  απόθεσης των υλικών στους μπλε κάδους και στους πράσινους κάδους».

«Αυτό», τονίζει ο κ. Κυρίζογλου, «αποδεικνύεται από το υπόλειμμα της Ανακύκλωσης και των υλικών που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας, του υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν και να διαμορφώσουν τη συλλογική περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών της πατρίδας μας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΧΑΡΙΖΑΝΗ 17 Απριλίου, 2021 at 23:00 Απάντηση

    17/04/2021, Θεσσαλονίκη

    Γνωστοί ( καθηγητής Πανεπιστημίου και υπάλληλοι καθαριότητας ) μου είπαν ότι σταμάτησε η ανακύκλωση στο Δήμο Θεσσαλονίκης , λόγω ολοκλήρωσης κάποιου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος. Τα ανακυκλώσιμα μαζεύονται κανονικά από τους ειδικούς κάδους με τα απορριματοφόρα ανακύκλωσης αλλά καταλήγουν στη ΧΩΜΑΤΕΡΗ μαζί με τα συμβατικά.
    ΑΛΗΘΕΥΕΙ ?

Αφήστε μια απάντηση