Η προστασία και αξιοποίηση της χλωρίδας που διαθέτει η χώρα μας αποτελεί βασικό στόχο ενός προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Μάιο του 2017.
Στην πορεία υλοποίησης αλλά και στους στόχους της προσπάθειας αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, Παναγιώτης Δημόπουλος.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το πρόγραμμα αφορά την καταγραφή και τη συνολική αποτύπωση της χλωρίδας της Ελλάδας. «Η χλωρίδα της Ελλάδας αποτελείται από περίπου 6.800 φυτικά είδη που σημαίνει ότι είμαστε από τις πλουσιότερες χώρες στα φυτά στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη αναλογικά με την έκτασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος, η καταγραφή γίνεται για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς καθώς και για αξιοποίηση των ειδών αυτών, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας. «Είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο το οποίο χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», τόνισε ακόμα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ελληνικά πανεπιστήμια και το Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου, ενώ μέσω του Πράσινου Ταμείου υπήρξε από την ελληνική κυβέρνηση χρηματοδότηση 240.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι για έξι χρόνια και αφορά την έρευνα για νέους επιστήμονες.
Οι προσπάθειες της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας για την αξιοποίηση και ανάδειξη της χλωρίδας του τόπου είναι συνεχείς. Το 2013 με πρωτοβουλία της Εταιρείας δημοσιεύτηκε και ο κατάλογος με την κατανομή των φυτών σε περιοχές της χώρας.
«Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Υπάρχει νομοθεσία. Αυτό που μας λείπει είναι να τα ταξινομήσουμε, να καταρτίσουμε τη χλωρίδα της Ελλάδας και στη συνέχεια να προχωρήσουμε μέσα από εξειδικευμένες γνώσεις στην αξιοποίηση και προστασία της με ορθολογικό τρόπο», επισήμανε ο κ. Δημόπουλος.
Ο προεδρεύων του 15ου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Θάνος, τόνισε ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν περί τους 150 Έλληνες ερευνητές όπως βιολόγοι, γεωπόνοι και δασολόγοι. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης και κυρίως για τη διατήρηση και διαχείριση των πληθυσμών τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη «αμπελιτσιά» η οποία συναντάται μόνο στην Κρήτη και, όπως υποστήριξε, αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους κυρίως από την υπερβόσκηση.
Παράλληλα τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα ευρύτατο και ενδελεχές νομικό πλαίσιο για την προστασία αλλά και για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα είναι η εφαρμογή των νόμων αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια περιβαλλοντική υπηρεσία για την προστασία φυτών, ζώων και οικοτόπων».