«Πράσινο» από Κομισιόν για τον εκσυγχρονισμό σταθμών παραγωγής ενέργειας στα ΜΔΝ

«Πράσινο» στο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές Αρχές κοινοποίησαν το σχέδιο για τη χορήγηση κρατικής εγγύησης στην ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ, επιτρέποντάς της να εξασφαλίσει δάνειο, ύψους 190 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το δάνειο θα καλύψει το ήμισυ των δαπανών για την απαραίτητη αναβάθμιση, επέκταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε 18 νησιά που δεν συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το άλλο μισό των δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με την ενημέρωση, διαπίστωσε ότι αυτή η ενίσχυση είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, ιδίως σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, δεδομένου ότι αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των καταναλωτών που βρίσκονται στα νησιά και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα της απαιτούμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα εν λόγω νησιά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση