Πράσινο από ΣτΕ για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, παρά τις αντιδράσεις

Το πράσινο φως για τη δημιουργία των δύο αιολικών πάρκων στα Ευρυτανικά και Θεσσαλικά Άγραφα (θέση «Γραμμένη - Τούρλα - Καρνόπι»--«Μιχός - Βοϊδολίβαδο - Απέλινα») έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την 417/2018 απόφασή του, απέρριψε αίτηση αναστολής την οποία είχαν καταθέσει δεκάδες κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς των Αγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχαν εναντιωθεί φορείς και οικολογικές οργανώσεις της Καρδίτσας και κάτοικοι των θεσσαλικών Αγράφων θεωρώντας ότι πέραν όλων των άλλων διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία αλλά αλοιώνεται και το τοπίο της Κοιμωμένης των Αγράφων που δεσπόζει πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο συνεδρίασε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 και δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνιστούν πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον» και ότι «η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προς τον σκοπό της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, αποτελεί βασικό μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος και εξυπηρετεί γενικότερα το δημόσιο συμφέρον».

Επιπλέον για το επίμαχο αιολικό πάρκο στα Άγραφα απέρριψε ως αβάσιμες τους ισχυρισμούς των αιτούντων για αναστρέψιμες βλάβες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής από την όλη εγκατάσταση ως εκ τούτου το ΣτΕ απορρίπτει την αίτηση.

Χθες θα εκδικάζονταν και η δεύτερη αίτηση των φορέων για ακύρωση της απόφασης του υπουργείου ωστόσο πήρε αναβολή για τις 20 Φεβρουαρίου.

Τα δύο αιολικά πάρκα, σύμφωνα με το Thessaliatv.gr, θα εγκατασταθούν στις κορυφές των Αγράφων σε υψόμετρο 1.600-2.000 μέτρων, με το ύψος των συνολικά 40 ανεμογεννητριών να φτάνει τα 120 μέτρα. Συνολικά, θα καταλαμβάνουν έκταση 90.000 τ.μ. στο σύνορο δύο νομών, σύμφωνα με τη ΜΠΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση