«Πράσινο» δράμα στην κυβέρνηση για το νερό

του Θοδωρή Καραουλάνη

Να που λίγο έλειψε ένα θέμα περιβάλλοντος, αυτό της διαχείρισης των υδατικών πόρων και ειδικά το ζήτημα των εταιρειών ύδρευσης να δημιουργήσει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.

Αιτία ήταν η διαφωνία των Οικολόγων – Πράσινων με τη μεταβίβαση των εταιρειών ύδρευσης, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, στο νέο ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Όπως έγραψε η Greenagenda, χθες το πρωί το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της ένταξης των δύο εταιρειών ύδρευσης στο νέο ταμείο. Με την ίδια ανακοίνωση προεξοφλούσαν την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου από τους δύο βουλευτές που προέρχονται από το κόμμα τους, τους κυρίους Τσιρώνη και Δημαρά.

Η είδηση προκάλεσε ένα μίνι «σεισμό» καθώς χθες θα απουσίαζε από τη Βουλή ακόμη ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας για λόγους υγείας, οπότε η κυβέρνηση «φλέρταρε» με τον αριθμό των 150 θετικών ψήφων σε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο.

Δεν διαφεύγει της προσοχής ότι τυχόν επιμονή των δύο βουλευτών, ακόμη και αν δεν δημιουργούσε πρόβλημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση, ακύρωνε στην πραγματικότητα το βασικό της επιχείρημα των τελευταίων μηνών: ότι η ένταξη εταιρειών του Δημοσίου στο νέο ταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση αλλά διαχείριση των κρατικών συμμετοχών και νέο τρόπο μάνατζμεντ. Και αυτό θα συνέβαινε μάλιστα με το αυξημένο βάρος ενός νυν υπουργού, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα των υδάτων!

Η έκτακτη αυτή κατάσταση υποχρέωσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει ειδική σύσκεψη χειρισμού της κατάστασης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των δύο βουλευτών και αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων. Σύμφωνα με διαρροές προ της σύσκεψης, αυτή ήταν προγραμματισμένη να γίνει υπό τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, που έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Όμως, προφανώς λόγω της σοβαρότητας των αντιρρήσεων και της κατάστασης, η σύσκεψη έγινε τελικά, σε ένα μέρος της, με τη συμμετοχή του αρμόδιου για το νομοσχέδιο – και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Υπουργού  Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τελικά, μετά από συζήτησε προκρίθηκε η λύση προσθηκών στο νομοσχέδιο και στην αιτιολογική έκθεση οι οποίες κάλυπταν τους Οικολόγους Πράσινους. Η αντιπολίτευση στη Βουλή μίλησε για ανούσιες τροποποιήσεις, ενώ σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι μίλησαν για σημαντικές αλλαγές. Έτσι, όπως έγραψε η Greenagenda, αποσοβήθηκε η πραγματική κυβερνητική κρίση. Εντέλει το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε με 152 ψήφους υπέρ.

Τέλος καλό, όλα καλά θα πείτε.

Οι δικές μας πληροφορίες δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Κατ’ αρχήν είναι σαφές ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου έβαλε σε σκέψεις τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για τη συμμαχία με τους οικολόγους Πράσινους. Ιδιαίτερα ενοχλημένοι ήταν συνεργάτες του Πρωθυπουργού με τον Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος διατηρεί υπουργικό θώκο και θέλησε να διαφοροποιηθεί σε ένα νομοσχέδιο που αποτελεί κλειδί για τη 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτό έγινε εγκαίρως κατανοητό, καθώς υπήρξαν σχετικές διαρροές σε δημοσιογράφους πριν την άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου των δύο διαφωνούντων και της αντιπροσωπείας των Ο-Π, οι οποίες έθεταν γενικά θέματα και παράπονα από την υπουργική θητεία του κυρίου Τσιρώνη στο ΥΠΕΝ.

Πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε, αναφέρουν ότι στις συνομιλίες για την τελική έκβαση υπήρξαν επαφές και με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, το οποίο έχει πάγια θέση κατά της ιδιωτικοποίησης στα θέματα ύδρευσης – όπως αναφέρουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι στην ανακοίνωσή τους -, την υποστήριξη του οποίου θεωρεί πολύ σημαντική στην Ευρωβουλή η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε τη σύνθεση της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί έχει τη σημασία της. Εκτός των δύο βουλευτών, Τσιρώνη και Δημαρά, στην αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν οι Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαρία Πετεινάκη, Γιάννης Χαραλαμπάκης και Κώστας Διάκος. Η αντιπροσώπευση αυτή του κόμματος δεν είναι ενδεικτική της σύνθεσης της βάσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας. Και αυτό έχει δημιουργήσει πολλές γκρίνιες ήδη. Κυρίως γιατί συνδυάζεται με πολλές παραχωρήσεις σε πάγιες θέσεις, προκειμένου να μη διακυβευθεί η συμμετοχή τους στην κλυβέρνηση και η συμμαχία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεγάλο κομμάτι της βάσης του κόμματος, το οποίο σημειωτέον προετοιμάζεται για συνέδριο, συζητά εντόνως το ζήτημα των «παραχωρήσεων» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά στελέχη – και ακόμη περισσότερα μέλη – δεν μπορούν να «καταπιούν» ούτε την υπερψήφιση της σύμβασης του Ελληνικού, ούτε τη χθεσινή υπερψήφιση της ένταξης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο ταμείο – το οποίο θεωρούν οιωνεί αποκρατικοποίηση. Σημειώνουμε ότι και για τα δύο θέματα οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν στην «πρωτοπορία» των αγώνων των κινημάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης πολλοί δεν μπορούν να δεχθούν ότι ο «πράσινος» Υπουργός έχει κάνει ήδη δύο φορές τα «χατήρια» των κυνηγών με τις ρυθμιστικές αποφάσεις για τη θήρα, τόσο πέρυσι όσο και φέτος. Ακόμη και παρά τις συζητήσεις για «πιέσεις από το Μαξίμου», δεν γίνεται αποδεκτό από τους Οικολόγους ότι δεν μπορούν ούτε στο κυνήγι να επιβάλλουν τη θέση τους. Τέλος πολλοί δεν ξεχνούν ότι και οι δύο «πράσινοι» βουλευτές ψήφισαν έναν εκλογικό νόμο που δεν προβλέπει απλή αναλογική, κόντρα στις πάγιες θέσεις του κόμματος. Και ήδη κυκλοφορούν πολλά σενάρια ενόψει του συνεδρίου του κόμματος…

Όμως το πρόβλημα έχει και άλλη πλευρά. Ούτε στο Μαξίμου ξεχνάνε εύκολα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον «υπουργό» που διαφώνησε, αλλά ολόκληρο το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Σημειώνουμε ότι στην ανακοίνωση των Ο-Π, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό αναφέρεται επί λέξει ότι «με την θετική εντολή και του Πανελλαδικού Συμβουλίου του Κόμματος, οι βουλευτές προχωράνε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, υπό την πίεση των μνημονιακών υποχρεώσεων και προθεσμιών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουμε σε εγρήγορση και ο αγώνας για το νερό βρίσκεται μόνο στην αρχή». Η αναφορά αυτή, σε συνδυασμό με το πολύωρο θρίλερ, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που αδυνατίζει το κύρος του. Και το όπλο της κυβέρνησης, θεωρούν ότι εξακολουθεί και είναι ο Αλέξης Τσίπρας – το προφίλ του οποίου μάλλον πλήγωσαν οι Ο-Π. Και αυτό, ως εκτίμηση, διέρρευσε…

Φυσικά στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφόρησαν απίστευτες φήμες για το περιεχόμενο των συζητήσεων κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία κυμαίνονταν από παζάρι παραμονής σε υπουργική θέση μέχρι «βελούδινου διαζυγίου». Τίποτε από αυτά δεν επιβεβαιώνεται από το δικό μας ρεπορτάζ. Ωστόσο τόσο ο ανασχηματισμός όσο και το συνέδριο και του ΣΥΡΙΖΑ και των Ο-Π είναι κοντά, οπότε θα έχουμε εξελίξεις. Και θρυαλλίδα θα είναι το νερό…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση