Πράσινο Κίνημα: Περιβαλλοντική προδοσία η ψήφιση αναθεώρησης των άρθρων 24 και 100

Την πάγια θέση του να μην αλλάξουν τα άρθρα 100 και 24 του Συντάγματος επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή του το Πράσινο Κίνημα, σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως αναφέρει το Κίνημα, «ιδιαίτερα κρίσιμη, για το μέλλον της προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων, είναι η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, από την Ολομέλεια της Βουλής. Οι διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν για αλλαγή, από την επόμενη Αναθεωρητική Βουλή».

«Εν συντομία, έχει τεθεί, μεταξύ άλλων ως πρόταση, η αναθεώρηση του άρθρου 100 του Συντάγματος που αφορά στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Με την αναθεώρηση, προτείνεται αλλαγή στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ως τώρα είναι αδιάβλητη, με 3 μέλη που θα ορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, 3 μέλη από τη Βουλή και 3 μέλη με απλή πλειοψηφία μεταξύ των δικαστών των 3 Ανωτάτων Δικαστηρίων. Δηλαδή, αν ψηφιστεί η αναθεώρηση του άρθρου 100, αναιρείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, με συνέπεια και την ανατροπή του άρθρου 24 και επιδιώκεται να περάσει αποκλειστικά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η κρίση για τη συνταγματικότητα των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή», εξηγεί το Πράσινο Κίνημα και συνεχίζει:

«Το περιβαλλοντικό κίνημα, έχει εδώ και χρόνια, εκφράσει την αντίθεσή του στην ανατροπή των άρθρων 100 και 24 γιατί πλέον τόσο οι δύο εξουσίες, (νομοθετική και εκτελεστική) όσο και οι διάφορες ομάδες συμφερόντων θα μπορούν να παρακάμπτουν το άρθρο 24 και να εφαρμόζουν διάφορες αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις για τις οποίες δεν θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής των πολιτών, σε αυτόνομα δικαστήρια, για να επικαλεστούν τη φιλοπεριβαλλοντική νομολογία.

» Μέχρι σήμερα, πολλές ήταν οι περιπτώσεις προσφυγών, από ενεργούς πολίτες, για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως π.χ. ακύρωση αντιοικολογικών σχεδίων, που αφού στηρίχθηκαν στο άρθρο 24 και στις Διεθνείς Συμφωνίες για το Περιβάλλον, κατάφεραν να βάλουν όρια και να ανατρέψουν την κρατική αυθαιρεσία.

» Γι’ αυτούς τους λόγους, το Πράσινο Κίνημα, ζητά από την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής να μην συμπεριλάβουν τα άρθρα 24 και 100 στη Συνταγματική Αναθεώρηση, για να παραμείνει ο έλεγχος της συνταγματικότητας στο ΣτΕ».

Καλεί, δε, το φιλοπεριβαλλοντικό κίνημα σε επαγρύπνηση και διαμαρτυρία για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, με σεβασμό στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο Συμπροέδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, τονίζει τα εξής: «Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή αποτελεί το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα για τις επόμενες γενιές, είναι εντελώς απαράδεκτο να προσπαθούν, τα κόμματα της Βουλής και ιδιαίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων, να βάλουν από την πίσω πόρτα όλα τα αντιπεριβαλλοντικά συμφέροντα. Είναι πασιφανές ότι, τώρα, είναι η ώρα να θωρακίσουμε νομικά, ακόμη περισσότερο, τη φιλοπεριβαλλοντική νομοθεσία. Εάν τα άρθρα 100 και 24 ψηφιστούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή, θα πρόκειται για ακόμη μία περιβαλλοντική προδοσία της κυβέρνησης».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση