Πράσινο Κίνημα: «Όχι» στο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στον Ασπρόπυργο

«Όχι» στη σχεδιαζόμενη κατασκευή εργοστασίου καύσης αποβλήτων στον Ασπρόπυργο Αττικής, από τον δήμο Αθηναίων, λέει το Πράσινο Κίνημα, με δηλώσεις του υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής του κόμματος, Νίκου Παπαδάκη, του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Καψή, και του υποψηφίου δημάρχου Φυλής, Νίκου Ντούρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος:

«Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε από το Δήμο Αθηναίων, την δρομολόγηση εργοστασίου στον Ασπρόπυργο για την διαχείριση των απορριμμάτων, όπου επιχειρείται να λειτουργήσει ουσιαστικά με καύση.

Στη μελέτη του Δήμου Αθηναίων προσδιορίζονται τα τρία σενάρια για τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου:
α) Μονάδα Μηχανικής επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και παραγωγής κόμποστ (σενάριο 1).
β) Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας για  ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου μέσω διεργασίας της βιολογικής ξήρανσης (σενάριο 2).
γ) Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και θερμικής αξιοποίησης του υπολειπόμενου κλάσματος (σενάριο 3). Δηλαδή, επιτόπου καύσης απορριμμάτων.

Είναι προφανές, ότι αυτή η προσπάθεια, της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι σε πλήρη αντίθεση με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων και με τους στόχους που υποχρεωτικά και δεσμευτικά πρέπει να έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2020 και έπειτα, όλοι οι Δήμοι της χώρας πρέπει να πιάσουν τον στόχο του 50% ανακύκλωση, και αν αυτό δεν συμβεί θα υπάρχει πρόστιμο, ανά τόνο που θα μετακυλίεται στους δημότες. Το Πράσινο Κίνημα , διαφωνεί πλήρως με τον σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων να δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο καύσης στη Δυτική Αττική. Έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα πρόστιμα, πάνω από 45 εκατομμυρία ευρώ, ετησίως, που κινδυνεύει η χώρα μας να δεχθεί, από αυτές τις λογικές και αυτές τις πολιτικές. Η πρόταση του Πράσινου Κινήματος για τη διαχείριση απορριμμάτων είναι η μοναδική τεχνοκρατικά κοστολογημένη που εξασφαλίζει χιλιάδες «πράσινες» αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας και φυσικά δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε αυτά τα υπέρογκα ποσά για τα πρόστιμα στην Ε.Ε. Ειδικά για το Δήμο Αθηναίων που είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, αναλογικά προκύπτουν και οι περισσότερες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας και η μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής του Πράσινου Κινήματος Νίκος Παπαδάκης μιλώντας για το θέμα δήλωσε τα εξής: «Ο ελλειμματικός και χωρίς οραματική στόχευση Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Πάνω στην αποτυχία της Περιφέρειας Αττικής, γερασμένα μυαλά, σχεδιάζουν ξεπερασμένες και επικίνδυνες πολιτικές. Η Αττική μπορεί να λειτουργήσει με νέο σχέδιο και όραμα, συνολικά, με ανακύκλωση στην πηγή, επανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση. Η πρόταση μας για την Αττική, προβλέπει τουλάχιστον 4.500 «πράσινες» αυτοχρηματοδοτούμενες, μόνιμες, θέσεις εργασίας και 150.000 ευρώ που καθημερινά θα μοιράζονται στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση. Κανένα εργοστάσιο καύσης δεν είναι αναγκαίο στην Αττική».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καψής δήλωσε τα εξής: « Η λύση υπάρχει στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Ειδικά για την Αθήνα, ο πλούτος που προκύπτει από αυτή την διαδικασία είναι ανεκτίμητος. Θα μοιράσουμε αυτόν τον πλούτο, στους πολίτες, με εκατοντάδες «πράσινες» μόνιμες, θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουμε ότι οι Αθηναίοι δεν θα χρεωθούν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα από την Ε.Ε. Έχουμε δικό μας σχέδιο, που δεν συνάδει με το εργοστάσιο καύσης».

Για το συγκεκριμένο θέμα ο υποψήφιος δήμαρχος Φυλής του Πράσινου Κινήματος, Νίκος Ντούρος έκανε την εξής δήλωση: «Μόλις 500 μέτρα απόσταση από το κύτταρο της Φυλής, που έπρεπε ήδη να είχε κλείσει, προγραμματίζουν να κάνουν εργοστάσιο καύσης, το οποίο θα επιβαρύνει και άλλο την ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Δεν θα το επιτρέψουμε. Και σε αυτό τον αγώνα, δεν έχουμε μαζί μας μόνο το δίκιο μας, έχουμε μαζί μας και την αντιπρόταση του Πράσινου Κινήματος που είναι η λύση στο πρόβλημα με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή και αυτοχρηματοδοτούμενες «πράσινες» θέσεις εργασίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση