«Πράσινο» κτήριο της ΟΤΕ Estate, ένα από τα επτά με χρυσή πιστοποίηση LEED πανελλαδικά

Τη διεθνή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτήρια από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτηρίων (U.S. Green Building Council – USGBC), απέσπασε ακίνητο της OTE Estate στον Κεραμεικό. Πρόκειται για ένα από τα μόλις επτά κτήρια στην Ελλάδα με πιστοποίηση κατά LEED σε επίπεδο Gold (χρυσή πιστοποίηση).

Το κτήριο της OTE Estate, συνολικού εμβαδού 10.850m2, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στεγάζει μέρος των υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Πελατών του Ομίλου ΟΤΕ (Call Center). Την πλήρη ανακαίνισή του ανέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε η OTE Estate. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός κτηρίου-υποδείγματος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ικανού να προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Η πιστοποίηση του κτηρίου κατά LEED σε επίπεδο GOLD αποτελεί σημαντική διάκριση, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, με στόχο τη βελτιωμένη απόδοση σε μια σειρά από δείκτες, όπως η κατανάλωση ενέργειας, η χρήση νερού, οι εκπομπές CO2, η ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος και η διαχείριση των πόρων.

Ενδεικτικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά μέτρα που υλοποιήθηκαν στο ακίνητο περιελάμβαναν την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους, την εγκατάσταση νέου Η/Μ εξοπλισμού με υψηλή ενεργειακή απόδοση, το σύστημα ελέγχου και αυτοματισμού που καταγράφει και βελτιστοποιεί τη λειτουργία όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου και την εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος commissioning κατά τη διάρκεια κατασκευής.

Στρατηγικός στόχος της OTE Estate, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι να εμπλουτίζει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της με κτήρια που θα ξεχωρίζουν για τον περιβαλλοντικά υπεύθυνο σχεδιασμό και κατασκευή τους.

Με πιστοποιημένα κτήρια σε περισσότερες από 160 χώρες, το πρότυπο LEED αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύστημα αξιολόγησης και αποτίμησης της αειφόρου δόμησης και κατασκευής στον κόσμο, που αναπτύχθηκε και διαχειρίζεται από το U.S Green Building Council, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Washington D.C.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση