του Δημήτρη Διαμαντίδη
Το πρώτο ελληνικό οινοποιείο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα βρίσκεται στο Λαντζόι, ένα μικρό χωριό κοντά στην αρχαία Ολυμπία και είναι το οινοποιείο Μπριντζίκη.
Η μικρή αυτή οικογενειακή επιχείρηση παράγει 500 τόνους κρασιού ετησίως από τοπικές ποικιλίες αμπέλου και μπορεί να καυχιέται για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της, χάρη στα δύο συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, που διαθέτει, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά.
Η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει συγκομιδή των σταφυλιών από τα αμπέλια, μεταφορά στο οινοποιείο, παραγωγή μούστου, ψυχρή στατική απόχυση, διαχωρισμό, αλκοολική ζύμωση, παλαίωση/αποθήκευση και εμφιάλωση.
Θέρμανση χρειάζεται μόλις για 5 ημέρες τον χειμώνα προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία αποθήκευσης του οίνου στους 12°C, ενώ ψύξη απαιτείται κατά την περίοδο οινοπαραγωγής του Σεπτεμβρίου, αλλά και για να διατηρηθεί η παλαίωση του οίνου (18°C στον χώρο αποθήκευσης από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο).
Χρειάζεται επίσης ηλεκτρισμός για το φωτισμό, τους κινητήρες του πιεστηρίου και των φίλτρων, τις αντλίες και τους ανεμιστήρες.
Θέρμανση, ψύξη και δροσισμός παρέχονται από δύο γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ), που αποδίδουν θέρμανση 57 kWth και ψύξη 53kWc η καθεμία.
Όταν το οινοποιείο χρειάζεται και θέρμανση και ψύξη, η μία ΓΑΘ παράγει θέρμανση και η άλλη ψύξη με τη μέγιστη απόδοση λόγω των ευνοϊκών θερμοκρασιών, που επικρατούν στους γεωεναλλάκτες θερμότητας. Οι μονάδες ΓΑΘ συνδέονται σε γεωεναλλάκτη, που περιλαμβάνει 14 επιμέρους κατακόρυφους γεωεναλλάκτες τύπου διπλού U, βάθους 100 μέτρων ο καθένας, με ελάχιστη απόσταση 6 μέτρων μεταξύ τους.
Ο γεωθερμικός εναλλάκτης παρέχει νερό θερμοκρασίας 16°C στις ΓΑΘ σε λειτουργία θέρμανσης το χειμώνα και παρέχει νερό θερμοκρασίας 20°C σε λειτουργία ψύξης το καλοκαίρι.
Ακόμη, φωτοβολταϊκά στοιχεία οροφής παράγουν 150 MWhe ηλεκτρισμού ετησίως, ποσό, που υπερβαίνει τις ανάγκες του οινοποιείου (100MWhe), γεγονός, που σημαίνει ότι το οινοποιείο έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Άλλες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, που χρησιμοποιούνται είναι πυκνωτές για τη διόρθωση του συντελεστή ισχύος.
Το κόστος εγκατάστασης των ΓΑΘ έφθασε τα 60.000 Ευρώ, ενώ η εναλλακτική επιλογή ήταν μια καινούργια μονάδα ψύξης με αντίστοιχο κόστος 45.000 Ευρώ.
Η ετήσια οικονομία χάρη στην υψηλότερη απόδοση των ΓΑΘ υπολογίζεται στα 3.500 Ευρώ και άρα ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι 4,3 έτη.
Ο χρόνος απόσβεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι 6 έτη περίπου, ενώ η επένδυση για τη διόρθωση του συντελεστή ισχύος είναι περίπου 2.000 Ευρώ και ο αντίστοιχος χρόνος απόσβεσης είναι μόλις 2 μήνες.