«Πράσινο Σημείο» και στον Τύρναβο

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το δικό του “Πράσινο Σημείο” αποκτά σύντομα ο Δήμος Τυρνάβου στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων των ΟΤΑ και προκειμένου να βρεθεί στην πρωτοπορία της ανακύκλωσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το “Πράσινο Σημείο” είναι ένας χώρος κοντά ή και εντός του αστικού ιστού, όπου οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν υλικά όπως κλαδιά από κλάδεμα δένδρων, παλιά έπιπλα, λάστιχα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κα.

Τα υλικά αυτά τοποθετούνται σε διαφορετικά container και άλλα οδεύουν προς ανακύκλωση, ενώ άλλα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν θα συντηρούνται, θα επισκευάζονται και θα δίνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το “Πράσινο Σημείο” του Δήμου Τυρνάβου και η χωροθέτησή του έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 Απριλίου.

Η σταδιακή απόσυρση των κάδων ανακύκλωσης και η αντικατάστασή τους από ένα δίκτυο “Πράσινων σημείων” αποτελεί έναν μεσομακροπρόθεσμο στόχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που στοχεύει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγει για θάψιμο κατά 60%.

Οι νέες δομές μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα σε δημόσιους χώρους, σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, εφόσον όμως πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ προβλέπονται και «γωνιές ανακύκλωσης» μέσα σε κτίρια εφόσον υπάρχει διαθέσιμη και κατάλληλη υποδομή. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος και για αξιοποίηση ιδιωτικών εκτάσεων, με ενοικίασή τους από δήμους.

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ειδικότερα τα εξής:

  • Δημιουργούνται μεγάλα «πράσινα σημεία», στα οποία θα τοποθετηθούν υποδομές για τη συγκέντρωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, μέταλλα, γυαλί κ.λπ.). Λόγω του μεγέθους τους, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε προστατευόμενες ζώνες, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στις οποίες ήδη επιτρέπονται δραστηριότητες ήπιας όχλησης (εργαστήρια, χονδρεμπόριο, εμπόριο κ.λπ.). Για τη χωροθέτησή τους απαιτείται η εκπόνηση μελετών και η έγκρισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Θεσπίζονται τα μικρά «πράσινα σημεία» που ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Μπορούν να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση μέσα σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους, με επιφάνεια έως 1.000 τμ, ενώ θα είναι περιφραγμένοι.
  • Δημιουργούνται «γωνιές ανακύκλωσης» σε δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα καλύπτουν περισσότερο από το 15% της επιφάνειάς τους. Μπορούν να λειτουργήσουν και σε ιδιωτικούς χώρους, ακόμη και σε οικόπεδα που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
  • Θα λειτουργήσουν και κινητές μονάδες, που θα διαθέτουν υποδομές για κάθε υλικό που έχει ενταχθεί στο σύστημα ανακύκλωσης.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση