Πράσινο Σημείο στην Ηράκλεια Σερρών

Πράσινο σημείο διαχείρισης απορριμμάτων θα αποκτήσει ο δήμος Ηράκλειας Σερρών, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το Πράσινο Σημείο περιλαμβάνεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του δήμου και έχει ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο δήμος Ηράκλειας είναι ο δεύτερος μετά τον κεντρικό δήμο Σερρών, που αποκτά Πράσινο Σημείο, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες του Ηράκλειας να φέρνουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

«Με τα Πράσινα Σημεία προωθούμε μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελούν μείζον ζήτημα των σύγχρονων κοινωνιών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης κατασκευάζει Πράσινα Σημεία στα αστικά κέντρα με ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να προστατεύσει το περιβάλλον και ταυτόχρονα να διαχειριστεί με σύγχρονο και σωστό τρόπο τα απόβλητα, βελτιώνοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες καθημερινότητας των πολιτών. Κυρίως όμως εκπαιδεύουμε τις νεότερες γενιές, προκειμένου να σέβονται το περιβάλλον και να συμβάλλουν ενεργά σε μια καλύτερη καθημερινότητα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου στην Ηράκλεια είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Επίσης, στόχος είναι η συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών χωρίς κόστος συλλογής, η συλλογή των ρευμάτων για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμο ή εύκολα προσβάσιμο δίκτυο συλλογής καθώς και αποδέκτης αυτών, η μείωση των αποβλήτων προς ταφή, αλλά και η εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση στη διακριτή συλλογή όλων των δυνατών ρευμάτων.

Το Πράσινο Σημείο της Ηράκλειας έχει υπαχθεί σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) και προβλέπεται να κατασκευαστεί εντός δημοτικού γηπέδου του Δήμου Ηράκλειας και εκτός ορίων οικισμού.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν προγραμματιστεί και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων για το Πράσινο Σημείο και την ευαισθητοποίησή τους για την ενεργή συμμετοχή τους, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία της υποδομής. Πέραν της εκστρατείας προβολής και των ενημερωτικών φυλλαδίων, ο Δήμος θα στείλει ενημερωτικές επιστολές στους πολίτες, ενώ θα λειτουργήσει και περίπτερο ενημέρωσης για την προσωπική επαφή της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου με τους πολίτες και σχολικές δραστηριότητες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση