«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό για το έργο απορριμμάτων Πελοποννήσου

Το δρόμο της συμβασιοποίησης του έργου διαχείρισης επεξεργασίας απορριμμάτων, ύψους 160 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στην Πελοπόννησο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανοίγει, για μία ακόμη φορά, το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου δικαστηρίου με την, προ ημερών, απόφασή της, που είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη, κρίνει ως νόμιμα το διαγωνισμό και τη σύμβαση σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr, η συγκεκριμένη απόφαση κατά της οποίας δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί έφεση θα οδηγήσει στην άμεση συμβασιοποίηση του έργου το οποίο βρίσκεται κατά την τελευταία διετία αντιμέτωπο με σοβαρές καθυστερήσεις και «τρικλοποδιές» από την κυβέρνηση. Εξάλλου, την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την ακύρωση της ΣΔΙΤ είχε στηρίξει και το Δημόσιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, μέσω παλαιότερου υπομνήματός του στο Ανώτατο Δικαστήριο, να εξηγεί γιατί το έργο πρέπει να σταματήσει.

Τι ακολουθεί

«Σύμφωνα με την πράξη 309 / 2015 του Ε’κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το έργο είχε κριθεί νόμιμο και είχε δοθεί εντολή της υπογραφής της σύμβασης. Στη συνέχεια υπήρξαν δύο ακόμη αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η 7783 και η 7784 του ΣΤ’ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε αποφανθεί αρνητικά σε προσφυγή Συλλόγων κατά του έργου. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Μείζονος τμήματος, με επταμελή σύνθεση, του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφασίστηκε τελεσίδικα, αμετάκλητα και μη ανατρέψιμα ότι το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου τηρεί την απόλυτη νομιμότητα», σημείωσε την Παρασκευή η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου.

Στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που απαιτείται για να συμβασιοποιηθεί το έργο. Άλλωστε, μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ που συνέταξε μελετητική εταιρεία για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ) προκρίνει την λύση, μέσω του έργου ΣΔΙΤ, ως βέλτιστη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή, η διαπραγμάτευση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έχει ολοκληρωθεί, οδήγησε στην μείωση της ετήσιας ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους, στην αύξηση σε επτά των σταθμών μεταφόρτωσης και στην υλοποίηση δωρεάς στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 3MW.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιτρέπει στον ανάδοχο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν η πολιτεία δεν προχωρήσει στις τελικές υπογραφές, να προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση.

Το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και ισάριθμων χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Η «βασική» σύμβαση του έργου συνοδεύεται με τέσσερις ακόμη συμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή, λειτουργία και χρηματοδότηση του έργου.

Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Η χρηματοδότηση, θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό (Alpha bank) ύψους 60 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση