«Πρασινίζει» και η ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Ελλάδα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στροφή προς μία πιο «πράσινη» προσέγγιση στην ανέγερση ή στην ανακαίνιση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων πραγματοποιεί η εγχώρια τουριστική βιομηχανία, που είναι ίσως η σημαντικότερη για την ελληνική οικονομία.

Η απλή φράση «πιο φιλικό στο περιβάλλον» λαμβάνει ουσιαστικό και όχι τυπικό περιεχόμενο στο πεδίο της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών resort σε όλη τη χώρα, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ηλιοφάνεια και ένα πολύ «ελκυστικό» φυσικό περιβάλλον τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε στη Greenagenda.gr η αρχιτέκτονας κα. Ασπασία Τάκα, η «πράσινη» πλευρά της αρχιτεκτονικής είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, που υπεισέρχεται σχεδόν σε όλες τις παραμέτρους δημιουργίας ενός σύγχρονου ξενοδοχείου.

Η φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των σχετικών πολεοδομικών επιταγών, αλλά εμπεριέχει ουσία, καθώς και μάρκετινγκ, ενώ χαρακτηρίζει τόσο τα εντελώς καινούργια ξενοδοχεία όσο και τις ανακαινίσεις παλαιότερων.

Πολλές από τις «πράσινες» κατευθύνσεις στο θέμα της δόμησης τίθενται υποχρεωτικά από τον ίδιο τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ), ο οποίος διαμορφώνει και το κόστος ανέγερσης σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το παρελθόν.

«Στην ανέγερση των ξενοδοχείων λαμβάνεται σήμερα πολύ σοβαρά υπόψη ο σωστός προσανατολισμός τους και τα μεγάλα ανοίγματα, που εκθέτουν τους εσωτερικούς χώρους μίας τέτοιας μονάδας στον ήλιο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Οι πολύ καλύτερες κατασκευές σήμερα, που υλοποιούνται με βάση τις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές, μπορεί να είναι ακριβότερες σε σχέση με αντίστοιχες στο παρελθόν, αλλά επιτυγχάνεται η απόσβεσή τους, καθώς εξοικονομούν ενέργεια», τονίζει η κα. Τάκα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ASPASIA TAKA architects creative lab θα παρουσιάσει στην επικείμενη έκθεση Hotelia (στην ΔΕΘ από τις 10-12 Νοεμβρίου) το SPA concept.

Στο συγκεκριμένο concept παρουσιάζονται οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις στο spa & wellness και στόχος του είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες, επαγγελματίες του τουρισμού, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, διακοσμητές, θεραπευτές και τεχνικές εταιρείες να ανακαλύψουν τις νέες τάσεις στην κατασκευή και τη λειτουργία χώρων spa και ευεξίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση