Πρεμιέρα για το σύστημα του καφέ κάδου στον δήμο Καλαμαριάς (φωτο)

Σε νέα εποχή περνά ο δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος βάζει από σήμερα σε λειτουργία το σύστημα του καφέ κάδου, ένα πρόγραμμα περισυλλογής οργανικών απορριμμάτων, με την τοποθέτηση των ειδικών καφέ κάδων στη λαϊκή αγορά της οδού Αμισσού.

Σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Καλαμαριάς τοποθέτησε στον χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά 25 καφέ κάδους, ενώ στελέχη της αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης βρέθηκαν στο σημείο αφενός για να εποπτεύσουν τη λειτουργία του νέου συστήματος, το οποίο στοχεύει στην εξοικονόμηση τόσο οικονομικών όσο και φυσικών πόρων, αφετέρου για να εκπαιδεύσουν τους παραγωγούς στη συστηματική χρήση του, η οποία, μάλιστα, θα είναι ανταποδοτική για τους ίδιους. Και αυτό καθώς απώτερος στόχος της στρατηγικής του δήμου Καλαμαριάς είναι το πέρασμα μέσω της χρήσης του καφέ κάδου, στην κυκλική οικονομία, με μέρος του χώματος από την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που συλλέγονται, να επιστρέφεται συσκευασμένο στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών όσον αφορά στον καφέ κάδο δεν μένει απλώς στην τοποθέτηση και χρήση του, αλλά δίνεται μεγάλο βάρος στη δημιουργία ενός προγράμματος περισυλλογής των απορριμμάτων που εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα του προϊόντος και των συλλεγομένων ποσοτήτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή ποσόστωση του τελικού προϊόντος σε ξένες ύλες, ενώ στις δοκιμαστικές διαδικασίες που έγιναν σε λαϊκές της Καλαμαριάς, κατάφεραν να πετύχουν 95% καθαρή πρώτη ύλη, ένα ποσοστό που στόχος όλων είναι να διατηρηθεί».

Το πρόγραμμα των καφέ κάδων στην Καλαμαριά ξεκινά από τις λαϊκές αγορές, «σε απόλυτη συνεργασία με τον Οργανισμό των Λαϊκών Αγορών και τα σωματεία των παραγωγών, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων οργανικών απορριμμάτων, στη συνέχεια θα επεκταθεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενη φάση θα διατεθούν και οικιακοί καφέ κάδοι στους πολίτες», τονίζει ο δήμος Καλαμαριάς.

Ο στόχος του προγράμματος, που έκανε πρεμιέρα την Μ. Πέμπτη, είναι διττός, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Αφενός να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οργανικών αποβλήτων, αφετέρου να περιορισθεί αισθητά η οπτική ρύπανση.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση