Προβληματική η παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα, καθώς αυτή δεν βρίσκεται στα επιτρεπόμενα όρια.

Αυτό επισήμανε η Κωνσταντινή Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, κατά την ομιλία της με θέμα «η ποιότητα του αστικού ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα», στην ημερίδα Αστικό Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη που διεξάγεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η κα. Σαμαρά υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην παρακολούθηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε ορισμένους ρύπους, όπως τα μικροσωματίδια και το βενζόλιο. «Δεν γίνονται συστηματικές μετρήσεις σε πολλούς σταθμούς», πρόσθεσε η ίδια.

Αναφέρθηκε, δε, στο τεράστιο οικονομικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία (φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρό, απουσία εργαζόμενου από την εργασία) το οποίο εκτιμάται ετησίως από 102 έως 169 δισ. ευρώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των ατμοσφαιρικών ρύπων ώστε να μειωθεί και ο αριθμός των πρόωρων θανάτων κατά 50% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2005», υπογράμμισε εν συνεχεία.

Όπως είπε, η μείωση της μέσης ετήσιας συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5 θα είχε ως αποτέλεσμα 19.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους τον χρόνο και δημοσιονομικό όφελος 31,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη, η καθηγήτρια μίλησε για τις αναγκαίες δράσεις που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τους στόχους για το 2020 και το 2030.

Η οικονομική κρίση, όπως είπε η κα. Σαμαρά, επηρέασε καθοριστικά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Χαρακτηριστικά  αναφέρθηκε στην εκτεταμένη καύση της βιομάζας η οποία σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες προκάλεσε το 2010 και ιδιαίτερα τον χειμώνα του 2013 σοβαρά ατμοσφαιρικά επεισόδια σε αστικά κέντρα της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση