Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έντονα κύματα καύσωνα

Οι καύσωνες είναι επικίνδυνοι. Προκαλούν πυρκαγιές, καταστρέφουν σοδειές και στη χειρότερη περίπτωση σκοτώνουν. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι κάθε δυο χρόνια θα ζούμε έντονα κύματα καύσωνα.

Όλοι χαιρόμαστε τις ηλιόλουστες μέρες και παραπονιόμαστε όταν βρέχει. Ακόμα και στη Γερμανία που οι άνθρωποι είναι περισσότερο συνηθισμένοι στη βροχή. Αυτές οι ηλιόλουστες και ζεστές μέρες όμως έχουν πυκνώσει σε ολόκληρο τον κόσμο με έντονες αρνητικές συνέπειες, όπως πυρκαγιές, κατεστραμμένες σοδειές και θάνατοι.

Το 2016 ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από τότε που γίνονται μετρήσεις. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση ήταν ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Παρόλο που το 2018 είχαμε το αντίθετο μετεωρολογικό φαινόμενο, Λα Νίνια, το οποίο ρίχνει τις θερμοκρασίες, ο Ιούνιος ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες της γης.

Για τους ανθρώπους στο Νότο οι 30 βαθμοί Κελσίου δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Για τους ανθρώπους όμως σε όπως στη Μεγάλη Βρετανία ή την Ιρλανδία που έχουν συνηθίσει σε μέσο όρο θερμοκρασιών 20 βαθμών Κελσίου, η μεγάλη ζέστη έχει μια άλλη βαρύτητα. Στις 28 Ιουνίου στη Γλασκώβη το θερμόμετρο έδειξε 31,9 βαθμούς Κελσίου και στο Σάνον της Ιρλανδίας έφθασε τους 32 βαθμούς Κελσίου. Ένα νέο ρεκόρ.

Οι Γερμανοί αντίθετα έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τις θερμοκρασίες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Γεωργία ξεπεράστηκε ένα ρεκόρ όλων των εποχών, όταν πρόσφατα καταγράφηκε θερμοκρασία 40,5°.

Υγεία και αγροτικές καλλιέργειες πλήττονται από τη ζέστη

Στο Μόντρεαλ του Καναδά οι θερμοκρασίες άγγιξαν κόκκινο με αποτέλεσμα 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα τα κύματα καύσωνα θα εμφανίζονται κάθε δύο χρόνια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν όμως και την υγεία προκαλώντας προβλήματα του αναπνευστικού αλλά και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Ακόμη διαταράσσεται ο βραδινός ύπνος με αποτέλεσμα το σώμα να μην ξεκουράζεται επαρκώς. Κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο από τη ζέστη.

Εκτός αυτού είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Πολλαπλασιάζονται ευκολότερα τα έντομα. Στην Αγγλία διπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα για παροχή βοήθειας τον περασμένο Ιούνιο εξαιτίας των τσιμπιμάτων από έντομα. Μέσω των κουνουπιών μεταφέρονται επίσης πιο εύκολα ασθένειες όπως ελονοσία και δάγκειος πυρετός.

Τέλος, επηρεάζεται και η γεωργία. 80.000 εκτάρια γης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Ρωσία καταστράφηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και της ξηρασίας. Στη Μεγάλη Βρετανία οι αγρότες είχαν πρόβλημα να καλύψουν την αγορά με μπιζέλια και μαρούλια αφού είχαν ξεραθεί μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Στη Γερμανία οι αγρότες παραπονούνται ότι η σοδειά των σιτηρών θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε κάποιες περιοχές σκέφτονται μάλιστα να μην μαζέψουν τη σοδειά αλλά να την πετάξουν μια και δεν αξίζει τον κόπο η εκμετάλλευση της.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην υποτιμάται το φαινόμενο της παρατεταμένης ζέστης και καλούν την πολιτεία να επέμβει με καλύτερο σχεδιασμό και έργα.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση