Προς ενδυνάμωση η θέση των αγροτών στην ενέργεια με βάση τη νέα ΚΑΠ

Ενδυνάµωση της θέσης των αγροτών στον τοµέα της παραγωγής ενέργειας, ενσωµάτωση των συστηµάτων πληροφορικής και της τεχνικής νοηµοσύνης στο χωράφι και στο στάβλο, αναβάθµιση του ρόλου των παραγωγών στις αλυσίδες υπεραξίας, κανόνες αγοράς για δικαιότερο εµπόριο, είναι ορισµένες µόνο από τις προσπάθειες που «ζυµώνονται» αυτό τον καιρό στην Ευρώπη αλλά και παγκοσµίως και αναµένεται να επηρεάσουν καταλυτικά την οικονοµική λειτουργία, όπως και τις κοινωνικές ισορροπίες στο σύγχρονο κόσµο.

Η νέα μορφή επιδοτήσεων θα περιστρέφεται γύρω από το καινούργιο πολυσύνθετο ρόλο του αγρότη καλλιεργητή, κτηνοτρόφου, παραγωγού βιομάζας και διαχειριστή μονάδων βιοαερίου.

Το πρώτο τρακτέρ µε κινητήρα µεθανίου που κινείται στη λογική των ενεργειακά ανεξάρτητων αγροτικών εκµεταλλεύσεων είναι ήδη διαθέσιµο από τους κατασκευαστές της New Holland, οι οποίοι φαντάζονται το σύγχρονο αγρόκτηµα ως µια απόλυτα ενεργειακά ανεξάρτητη επιχείρηση που θα παράγει όχι µόνο τρόφιµα αλλά και βιοαέριο και βιοµάζα, δηλαδή ενεργειακό απόθεµα που θα επαναξιοποιείται για την κίνηση των τρακτέρ και των λοιπών µηχανηµάτων.

∆εν είναι όµως µόνο οι διεθνείς κατασκευαστές που πρωτοπορούν στην νέα εποχή ενεργειακής αυτονοµίας των αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Είναι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που ενισχύει το ρόλο των αγροτών ως παρόχων ενέργειας σε όλο το φάσµα της οικονοµίας και βλέπει την παραγωγή αυτής της νέας φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας ως προέκταση του ρόλου που είχε σήµερα ο αγρότης, µιας και η πηγή αυτής της ενέργειας είναι πρωτογενής.

Νέα µορφή επιδοτήσεων

Ακόµα και αν η σκέψη των τεχνοκρατών των Βρυξελλών είναι πιο... πονηρή και ξεκινάει από την ανάγκη να περιοριστούν δραστικά οι άµεσες ενισχύσεις τις οποίες απολαµβάνει σήµερα ο πρωτογενής τοµέας, η νέα µορφή «επιτοδοτήσεων» που θα περιστρέφεται γύρω από τον καινούργιο πολυσύνθετο ρόλο του αγρότη καλλιεργητή, κτηνοτρόφου, παραγωγού βιοµάζας και διαχειριστή µονάδων βιοαερίου, βρίσκεται ήδη πολύ κοντά ή µάλλον είναι εδώ.

Οι µόνοι που δείχνουν να µην την αντιλαµβάνονται είναι οι εδώ φέροντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης στον αγροτικό τοµέα αλλά και ευρύτερα όσοι καλούνται να εργαστούν από επιτελικές θέσεις εξουσίας για την διαµόρφωση του νέου παραγωγικού µοντέλου της χώρας. Είναι µια διαπίστωση που επιβεβαιώνεται απ' όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του δηµόσιου λόγου και είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα την κοινωνία µας.

Επιστηµονικές κοινότητες, υγιείς δυνάµεις της αγοράς, άνθρωποι του τύπου, στελέχη της κρατικής µηχανής και πολιτικοί οργανισµοί, καλούνται αυτό τον καιρό να αναλάβουν δράση και να φέρουν πιο κοντά στην κοινωνία την εικόνα των διεθνών εξελίξεων που καθίστανται καταιγιστικές και αλλάζουν όχι µόνο τις οικονοµικές δοµές αλλά την ίδια την κοινωνία.

Να συναντηθεί η χώρα µε τις παγκόσµιες τάσεις

Η δηµοσιοποίηση στο προηγούµενο φύλο της Agrenda στοιχείων µελέτης που δείχνει ότι το 85% των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν µέχρι το 2030 δεν έχει ακόµα επινοηθεί, είναι κάτι που συγκλονίζει και καλό είναι να απασχολήσει τους επιτελείς των υπουργείων πριν να είναι πολύ αργά. Καλή η αµυντική διάσταση που έχει µια πολιτική (Αχτσιόγλου) σαν κι αυτή της αναζήτησης νέων επιδοµάτων για ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες οι οποίοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν πρόωρα τη δραστηριότητά τους, ωστόσο, αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι να δει µπροστά και να συναντηθεί µε τις νέες παγκόσµιες τάσεις που γεννούν καινούργιες ανάγκες και φυσικά νέες θέσεις πολύπλευρης απασχόλησης.

Πηγή: Agronews.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση