ΠΡΟΣΕΧΩΣ «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ» ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Σκηνές από την κινηματογραφική ταινία «The Martian» εξελίσσονται στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας.

Στο «The Martian» ο πρωταγωνιστής Matt Damon, που είναι βοτανολόγος, απομένει μόνος στον πλανήτη Άρη μετά από ένα τρομακτικό ατύχημα και αναγκάζεται να εφεύρει τρόπους καλλιέργειας πατάτας στο άνυδρο και «αφιλόξενο» έδαφος του κόκκινου πλανήτη.

Το σενάριο αυτό θα επιδιώξουν να δουν εάν μπορεί όντως να λειτουργήσει στην πράξη μία ομάδα Νορβηγών επιστημόνων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βρουν μέθοδο καλλιέργειας οπωροκηπευτικών στον Άρη.

«Απώτερος στόχος μας είναι η παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο όταν θα φτάσει στον Άρη», αναφέρει η Αν Ίρεν Κίτανγκ Γιοστ, επικεφαλής του Κέντρου Διεπιστημονικών Ερευνών για το Διάστημα (CIRiS) στο Πολυτεχνείο του Τρόντχαϊμ.

Η ομάδα CIRiS προσπαθεί ήδη εδώ και δέκα χρόνια να τελειοποιήσει μεθόδους καλλιέργειας φυτών στο διάστημα, στέλνοντας σπόρους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ΙSS και ελέγχοντας μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών τη λειτουργία ενός πειραματικού θερμοκηπίου διαστημικής τεχνολογίας.

«Το εν λόγω σύστημα που θα συνοδεύει αστροναύτες στις διαστημικές τους αποστολές στον Άρη θα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητας που μας προσφέρει μέχρι στιγμής ο ISS, μπορούμε να κατανοήσουμε πη λειτουργία των φυτών σε συνθήκες διαστήματος», εξηγεί η επικεφαλής των ερευνών.

H καλλιέργεια φυτών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας διαφέρει από την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών στη γη.

Για παράδειγμα το πότισμα των φυτών που στο φυσικό περιβάλλον της γης είναι θέμα ρουτίνας, στο διάστημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Ακόμη, το διαστημικό θερμοκήπιο έχει περιορισμένη έκταση και άρα περιορισμένες δυνατότητες λόγω έλλειψης βαρύτητας.

Απώτερος στόχος είναι να καταστεί δυνατή η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών σε διαστημόπλοια που θα προσεγγίσουν τον Άρη και γιατί όχι η ανάπτυξη καλλιεργειών και στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Για την ώρα η ομάδα του CIRiS επεξεργάζεται μοντέλα προσομοίωσης σε ένα ειδικό θερμοκήπιο στο Τρόντχαϊμ. Οι ερευνητές ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη υδροπονικών συστημάτων διαρκούς ανακύκλωσης νερού σε περίκλειστο χώρο, χωρίς τη χρήση χώματος.

Να σημειωθεί πως κάθε περίπτωση μέχρι το 2030, ημερομηνία κατά την οποία η NASA σχεδιάζει να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, αναμένονται εξελίξεις και στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών στο διάστημα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση