Προσοχή μην πληρώνεται τα απορρίμματα για καθαρό πέλλετ

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες που κάποιοι θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν κατά την αγορά πέλλετ. Οι παγίδες αυτές θα σας  ταλαιπωρήσουν  αλλά το κυριότερο θα χάσετε  χρήματα. Προσοχή σε πέλλετ που είναι κατασκευασμένα από μίξεις όπως, 40-50% διάφορα ξύλα και 50-60% αγροτικά υπολείμματα ή ακόμη και άλλα απορρίμματα.
Όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές όταν έχουν μια σταθερή ποιότητα αναγράφουν επάνω στην συσκευασία το είδος του ξύλου από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα πέλλετ, αυτοί που δεν το αναγράφουν ως συνήθως δεν έχουν σταθερή ποιότητα και για να κατεβάσουν το κόστος βάζουν μέσα ότι υλικά βρουν σε προσφορά.
Σημασία  έχει η χώρα κατασκευής  και όχι η έδρα της εταιρείας.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι σε μία σόμπα ή έναν λέβητα πέλλετ που καταναλώνει καφέ πέλλετ, στους αυλούς απαγωγής των καυσαερίων δημιουργείται 12-20% περισσότερο πουρί. Αυτό το μειονέκτημα είναι ιδιαίτερα ορατό  στις σόμπες πέλλετ γιατί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαυρίζει το μπροστινό τζάμι.
Στους λέβητες το πρόβλημα θα το δείτε στην λειτουργία και στον καθαρισμό τους. Με το λευκό πέλλετ ο λέβητας θα δουλεύει δίχως διακοπή και η στάχτη θα είναι καθαρή, αντιθέτως με το καφέ πέλλετ, ο λέβητας πολύ συχνά θα εμφανίζει βλάβες και όταν τον καθαρίζετε εκτός από την στάχτη θα βρίσκετε κομμάτια σαν σκληρή κρούστα καραμέλας. Αυτή η κρούστα είναι πυρίτιο και δημιουργείται από τα σκουπίδια που έχουν κάποια πολύ κακής ποιότητας πέλλετ.
Όλοι οι κατασκευαστές λεβήτων πέλλετ δηλώνουν ότι, όταν τα πέλλετ είναι κακής ποιότητας, μειώνεται η διάρκεια ζωής του λέβητα , ο λέβητας έχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του βγάζοντας συχνά βλάβες και το σημαντικότερο, δεν ισχύει καμιά  εγγύηση καλής λειτουργίας όταν υπάρξει βλάβη από την κακή ποιότητα των πέλλετ.
Παρακάτω στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα από την καύση ενός λέβητα που καταναλώνει καθαρό ξύλο  και στην αριστερή πλευρά τα αποτελέσματα της καύσης του ίδιου λέβητα που καταναλώνει πέλετ  κακής  ποιότητας  .

Ευχαριστούμε  για τις πληροφορίες τον  κύριο Α.Χ.Παπαδημητρίου που δραστηριοποιείται στα  οικολογικά συστήματα θέρμανσης www.papadimitriou-import.gr .

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!