Προσοχή στις ελληνοποιήσεις φασολιών

Επιτήδειοι έμποροι και μεταπωλητές εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι, βαπτίζοντας τα εισαγόμενα φασόλια σε ελληνικά, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί από τους καταναλωτές να αγοράζουν φασόλια σε τιμές ΠΡΕΣΠΩΝ χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική τους προέλευση.  Το φαινόμενο αυτό έχει οξυνθεί λόγω της ελλειμματικής εγχώριας παραγωγής, η οποία ανέρχεται ετησίως σε 7.000 τόνους όταν η κατανάλωση φασολιών στην Ελλάδα ξεπερνά τους 30.000 τόνους, οπότε προκύπτει ότι για την κάλυψη των αναγκών εισάγεται περίπου το 60% της ζήτησης. Οι ελληνοποιήσεις όμως θίγουν άμεσα και την ποιότητα και την υπεραξία των ελληνικών φασολιών.

Τα φασόλια Πρεσπών είναι κορυφαίο προϊόν ( ΠΓΕ ) προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης που δυσφημείται συνεχώς. Τα εισαγόμενα φασόλια δεν έχουν την εξαιρετική ποιότητα, την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά, δεν είναι λεπτόφλουδα και ευκολόβραστα όπως τα φασόλια της περιοχής των Πρεσπών . Ολα τα παραπάνω οφείλονται στο μικροκλίμα και την εδαφολογική σύσταση της περιοχής. Για την αποφυγή εξαπάτησης ως προς την προέλευση των φασολιών, ο μόνος τρόπος είναι να απευθύνεστε στους παραγωγούς, στα καταστήματα και στους εμπόρους που φέρουν το σήμα πιστοποίησης AGROCERT.


Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!