Προστασία του περιβάλλοντος με επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Την καινοτομία και την χρήση της υψηλής τεχνολογίας στην προστασία του περιβάλλοντος έχει κάνει πράξη η βιομηχανία Eurimac ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών με έδρα στη ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου Κιλκίς.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου λέβητα υπέρθερμου ύδατος, ο οποίος αντί της παραδοσιακής καύσης μαζούτ ή φυσικού αερίου, καίει ορυζοφλοιό που παράγεται σαν υποπροϊόν στο συγγενικό εργοστάσιο της Euricom Hellas, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

Η επένδυση αυτή, η οποία ξεπέρασε σε κόστος τα 3 εκατ. Ευρώ, πέραν του οικολογικού της χαρακτήρα έχει θετικές επιπτώσεις στο κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Στο πρώτο τμήμα είναι συγκεντρωμένη και προωθείται η βιομάζα στο τμήμα της καύσης. Στο δεύτερο τμήμα καίγεται και παράγεται η θερμική ενέργεια για τη λειτουργία του εργοστασίου. Στο τρίτο τμήμα γίνεται η επεξεργασία και ο καθαρισμός των καυσαερίων πριν απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα και στο τέταρτο τμήμα συγκεντρώνεται και συσκευάζεται η στάχτη που αποτελεί το 18% – 20% της βιομάζας και η οποία στη συνέχεια εξάγεται στο εξωτερικό σε τιμή τριπλάσια του κόστους του ορυζοφλοιού.

Από περιβαλλοντική άποψη, το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της μονάδας είναι ότι συμβάλλει αποφασιστικά στην αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου, γιατί το ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παραμένει σταθερό και δεν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με οξείδια του θείου. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία βοηθάει στη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Η επένδυση συμβάλλει θετικά και στο συναλλαγματικό ισοζύγιο της εθνικής οικονομίας διότι αφενός δεν χρησιμοποιούνται τόσα εισαγόμενα καύσιμα (μαζούτ – φυσικό αέριο) και αφετέρου με την καύση του ορυζοφλοιού η παραγόμενη τέφρα εξάγεται στην Γερμανία και Αυστρία, σε εταιρίες παραγωγής οικοδομικών υλικών. Ο εμπλουτισμός του τσιμέντου με τέφρα που παράγεται από την καύση ορυζοφλοιού, αποδίδει σκυρόδεμα υψηλής αντοχής.

Σημειώνεται πως η Eurimac ιδρύθηκε τον Μάιο του 1996 με μετόχους κατά 50% την εταιρεία ζυμαρικών Π. Κωνσταντινίδης ΑΕ (ΜΑΚΒΕΛ) που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939 και κατά 50% την πολυεθνική εταιρεία ρυζιού και ζυμαρικών Euricom SpA και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ για υποδομή και εξοπλισμό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση