Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Συντονιστικό της Συνεργασίας Όλων (Φορέων, Συλλόγων και πολιτών) κατά της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον δήμο Λαγκαδά.
Η αίτηση ακύρωσης της βεβαίωσης χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «την βεβαίωση εξέδωσε, με εντολή του Περιφερειάρχη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντός των ορίων της Περιοχής Προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
«Η εν λόγω βεβαίωση συνιστά κατά την κείμενη νομοθεσία την έγκριση εγκατάστασης που απαιτείται για έργα περιβαλλοντικών υποδομών αυτής της κατηγορίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού.
«Ο προσδιορισμός δικασίμου της αίτησης εκκρεμεί, πρόκειται, όμως, να υποβληθεί αίτημα προτίμησης, προκειμένου να εκδικαστεί το ταχύτερο δυνατόν, δεδομένου ότι η εκπόνηση της ΑΕΠΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, ως βεβαιώνει, άλλωστε, και ο ΦοΔΣΑ στο πρόσφατο έγγραφό του – απάντηση στο αίτημά μας για την προσκόμιση των εγγράφων που αφορούν στις εναλλακτικές θέσεις», σημειώνεται.
Στην ίδια ανακοίνωση τα μέλη του Συντονιστικού τονίζουν ότι με την κατατεθείσα αίτηση ενώπιον του ΣτΕ επιδιώκεται η ακύρωση της χωροθέτησης για λόγους που αφορούν την παραβίαση
(α) των αρχών του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού,
(β) των διατάξεων της Σύμβασης Ραμσάρ,
(γ)
των αρχών της αειφορίας, της πρόληψης και της προφύλαξης, ιδία δε λόγω
της λανθασμένης κατάταξης του έργου σε κατηγορία επιτρεπόμενη και
(δ) των διατάξεων της Σύμβασης Άαρχους για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον.
«Η βεβαίωση είναι, εξάλλου, ακυρωτέα διότι για τη χωροθέτηση του έργου δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης Χαλκιδικής και δεν εξετάσθηκαν κατά προτεραιότητα, όπως υποδεικνύει η εγκεκριμένη ΕΠΜ, εναλλακτικές λύσεις εκτός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής. Τέλος, η προσβαλλόμενη εκδόθηκε κατά πλημμελή εφαρμογή των προβλεπόμενων στις οικείες διατάξεις κριτηρίων χωροθέτησης, άλλως κατά πλάνη περί τα πράγματα της διοικήσεως», καταλήγει η ανακοίνωση.