Προτεραιότητα η εξοικονόμηση ενέργειας για τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η εξοικονόμηση ενέργειας γενικά σε κάθε τομέα αλλά ιδίως στον κτιριακό αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα, ανέφερε, με ιδιαίτερη έμφαση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους. Σε αυτό στάθηκε ιδιαίτερα ο Υπουργός μετά από συζήτηση για τα ενεργειακά συμβάντα των τελευταίων ημερών και την κρίση ενεργειακής επάρκειας που μεσολάβησε στη χώρα μας.

Κατά τη συζήτησή του, σε χαλαρό κλίμα, με δημοσιογράφους, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελέσουν και τη βάση των συζητήσεών του στην επικείμενη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας. Ο Υπουργός Ενέργειας ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει την εξοικονόμηση ως προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια αλλά θα συζητήσει ενδελεχώς το θέμα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, καθώς η Κομισιόν ετοιμάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030.

Ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτό το ζήτημα και ότι για αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έκαναν όσα έπρεπε εγκαίρως για να προετοιμάσουν τη χώρα. Παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, ο Υπουργός δεν έγινε πιο συγκεκριμένος όσον αφορά πολιτικές και μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο υπάρχον κτιριακό απόθεμα, ούτε και για τον τρόπο επίτευξης των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα.

Ωστόσο απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι προχωρά και θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις, τονίζοντας όμως ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ειδικότερα του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Αλ. Χαρίτση.

Σε ερώτηση της Greenagenda για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αιρεσιμότητας του νέου ΕΣΠΑ για τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία θα επιτρέψουν να προκηρυχθεί το νέο «εξοικονομώ», ο Υπουργός Ενέργειας δεν θέλησε να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οι συνεργάτες του σημείωσαν ότι εξελίσσεται καλά και ολοκληρώνεται σύντομα.

Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμούν ακόμη, προκειμένου να επιτρέψει η Κομισιόν να προκηρυχθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας με το νέο ΕΣΠΑ, τουλάχιστον τα εξής:

 

  • αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων
  • δείκτες βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης για νέα και υφιστάμενα κτίρια και δομικά στοιχεία
  • ελάχιστες απαιτήσεις κτηρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας – nZEB)

 

Επειδή όμως το νέο «εξοικονομώ» ανήκει στην αρμοδιότητα του κ. Χαρίτση ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξηυς θα κάνει σύντομα τις σχετικές ανακοινώσεις.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως έγραψε η Greenagenda, έχει ήδη διασφαλίσει 248 εκ ευρώ χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε σύνολο προϋπολογισμού άνω των 500 εκ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από ιδιωτικές συμμετοχές. Τα πρώτα 68 εκ. ευρώ κατευθύνονται για αυτόν τον λόγο ήδη προς το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), που θα υλοποιήσει το έργο, για την Πράξη «Σύσταση Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», όπως αποκάλυψε η Greenagenda.

Πρέπει να αναφέρουμε ωστόσο ότι πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν προαναγγείλει την έλευση του νέου «εξοικονομώ», χωρίς μέχρι στιγμής αυτό να έχει γίνει. Και αυτό γιατί εκκρεμεί ακόμη η «πλήρωση» της αιρεσιμότητας με τις ανωτέρω μελέτες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση