Και οι τρεις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος πιλοτικά σε 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα.
Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ που προκήρυξε το διαγωνισμό, η Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε πως οι προσφορές και των τριών σχημάτων (ένωση εταιριών CMEC-Microdata, Intracom Telecom και ένωση εταιριών ΟΤΕ-Intrakat-Intrasoft International) πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που τέθηκαν στη διακήρυξη και θα συνεχίσει το έργο της, με την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.
Οι «έξυπνοι» μετρητές παρέχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης χωρίς να χρειάζεται η μετάβαση υπαλλήλου στο σημείο του μετρητή, ενημέρωσης των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο για το ύψος της κατανάλωσης ή ακόμη και εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου ανάλογα με το κόστος.
Οι νέου τύπου μετρητές θα περιορίσουν επίσης τις ρευματοκλοπές. Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών αποτελεί υποχρέωση με βάση την Κοινοτική νομοθεσία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ:
«O ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των τυπικών και τεχνικών στοιχείων των προσφορών των διαγωνιζόμενων για το έργο «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων».
Η Επιτροπή Αξιολόγησης της Εταιρίας που έχει ορισθεί για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, έκρινε τους φακέλους των δικαιολογητικών συμμετοχής επαρκείς, περαιτέρω δε, έκρινε πως οι προσφορές και των τριών σχημάτων (ένωση εταιριών CMEC-Microdata, Intracom Telecom και ένωση εταιριών ΟΤΕ-Intrakat-Intrasoft International) πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που τέθηκαν στη διακήρυξη. Το πόρισμα της Επιτροπής ετέθη υπόψη των διαγωνιζόμενων.
Η αρμόδια Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της, με την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά στο σημαντικό πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση των περίπου 200.000 Έξυπνων Μετρητών πανελλαδικά, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την επέκταση της τηλεμέτρησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η τηλεμέτρηση παρέχει σημαντικά οικονομικά και ποιοτικά οφέλη, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενημέρωση των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο, η ελαχιστοποίηση των ρευματοκλοπών, η αναβάθμιση της λειτουργίας του Δικτύου κλπ.».