Προχωρεί η ανάπτυξη του οικολογικού πλοηγού LIFE Green Your Move

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ο πρώτος ελληνικός οικολογικός πλοηγός μετακίνησης, LIFE Green Your Move, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος, στο οποίο ηγείται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επεκτείνει τις χρήσεις του.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου, στην πόλη του Βόλου, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου, θα παρουσιαστεί στο επιβατικό κοινό της πόλης.

Το LIFE Green Your Move είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον άξονα για το περιβάλλον, το Πράσινο Ταμείο και από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον Επίκουρο Καθηγητή Γ. Σαχαρίδη, και εταίρους από την Ελλάδα την AVMAP GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε., από την Τσεχία την CHAPS spol. s.r.o. και από την Σλοβακία την INPROP.

Ο βασικός στόχος του LIFE Green Your Move είναι η ανάπτυξη ενός πλοηγού μετακίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Έτσι έχει αναπτυχθεί ένας πλοηγός (με πληροφορίες τόσο για τα δρομολόγια όσο και για τον τρόπο έκδοσης εισιτηρίων), που λαμβάνει υπόψη του όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τρένα) και εμφανίζει στο χρήστη εναλλακτικές διαδρομές, που θα συνδυάζουν ένα ή περισσότερα μέσα μεταφοράς, εάν είναι απαραίτητο.

Οι διαδρομές είναι οι πλέον φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς για κάθε διαφορετικό σενάριο υπολογίζονται με αλγόριθμους οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς εισάγει πρότυπες μεθόδους βελτιστοποίησης διαδρομών.

Οι μαθηματικοί αλγόριθμοι αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση των μέσων μεταφοράς και επιτρέπουν στο χρήστη να συνδυάζει διαφορετικά μέσα μαζικής μεταφοράς και να ακολουθεί πάντα τον πιο γρήγορο και φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο μετακίνησής του.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το LIFE Green Your Move χαρτογραφεί αρχικά όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (τρένο, προαστιακό, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρόλεϊ) στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλος, Ξάνθη και Ρόδο), τα δρομολόγια, τις στάσεις τους, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με αυτά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

To LIFE Green Your Move λύνει και το πρόβλημα έλλειψης ψηφιακών δεδομένων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα δεδομένα του τομέα των μετακινήσεων και μεταφορών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση