Προώθηση της αειφορίας στον τουρισμό

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο με θέμα την προώθηση της αειφορίας στον Τουριστικό Κλάδο που διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Το συνέδριο χαιρέτησαν οι: κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Αλέκος Ορουντιώτης, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Νικόλαος Καραχάλιος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, κ. Αποστολία Λύκου, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για Τουρισμό, κ. Χριστίνα Καραϊτίδη, Εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αντωνία Μοροπούλου, Αντιπρύτανης ΕΜΠ, κ. Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος
Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ.

Το κύριο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία της Καθ. Μαρίας Λοϊζίδου, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και με την
επίκαιρη και καινοτόμα θεματολογία των 27 ακόμα εισηγητών από Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία αποτέλεσε πόλο έλξης για περίπου 500 ξενοδόχους, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, φοιτητές,  που συνέρευσαν στο  χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.Το συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω της προώθησης αποτελεσματικών τεχνολογιών και ασφαλών πρακτικών, εστιάζοντας κυρίως στις επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στην κλιματική αλλαγή.
Το Συνέδριο αποτέλεσε τόπο συνάντησης για Ξενοδόχους, Τουριστικούς Πράκτορες, Ταξιδιωτικούς Πράκτορες, Επιστήμονες και επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα, Υπουργεία, Νομαρχίες, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συνθέτοντας ένα forum για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σε όλα τα επίπεδα του βιώσιμου τουρισμού.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε αναλυτικά το λογισμικό εργαλείο που
αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου RBONTOUR (http://uest.ntua.gr/carbontour; https://www.youtube.com/watch?v=86sQXABElHk) με στόχο τη διευκόλυνση τόσο του προσωπικού όσο και των ιδιοκτητών
των Τουριστικών μονάδων στη διαδικασία υπολογισμού και μείωσης της
καταναλισκόμενης ενέργειας αλλά και των εκπομπών CO2 κάθε καταλύματος γεγονός που θα οδηγήσει και στην εξοικονόμηση
πόρων.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν:

 

  • Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ο πράσινος χαρακτήρας του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να μπορέσει να προωθηθεί καλύτερα σε αγορές, όπως Σκανδιναβικές χώρες, ΗΠΑ,  και να διεκδικήσει καλύτερες τιμές.
  • Οι ξενοδόχοι μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνική γνώση και αξιοποιώντας την μπορούν να προσδιορίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να
    περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το λειτουργικό τους κόστος στο σημερινό έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το λογισμικό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του LIFE+ έργου CARBONTOUR μπορεί να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Το μάρκετινγκ και η χρήση των κατάλληλων μέσων προβολής είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
  • Πολλές παράπλευρες δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση του τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και οι εκθέσεις τοπίου και κηποτεχνίας.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!