Πρωποριακή εφαρμογή Ελλήνων φοιτητών για τα απόβλητα προσφύγων πάει... CERN

Μία καινοτόμο πρόταση για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων με σημείο αναφοράς αυτό της Λέσβου, ανέπτυξε μία τετραμελής ομάδα φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αυτές τις ημέρες το συγκεκριμένο έργο συμμετέχει στο Global Humanitarian Tech Hackathon 2017, που οργανώνεται από το THE Port/CERN στη Γενεύη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του μαθήματος «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ο Θανάσης Κουκούλης, η Ειρήνη Μορίκη, η Διαμαντίνα Ψευτογκά και η Εύα Τσακαλή, πρότειναν την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο κινητό, η οποία επικοινωνεί με έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης και με ανταποδοτικό χαρακτήρα προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των προσφύγων στην ανακύκλωση.

Η αρχική ιδέα με τίτλο «R3 project» προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών φορέων και μεντόρων κατά την παρουσίαση της στο CML/ChangeMakers Lab Summit (Μυτιλήνη, 9 Μαΐου 2017).

Ο συνδυασμός παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, περιβαλλοντικής διαχείρισης, κυκλικής οικονομίας και συμμετοχής και υποστήριξης προσφύγων διασφάλισε την τελική επιλογή της πρότασης για συμμετοχή στο επικείμενο Hackathon@CERN με τον τίτλο «Trash, we can!».

Μαζί τους θα «πετάξει» στο CERN και το έργο τέχνης «Η αγάπη είναι πολύχρωμη», από ανακυκλώσιμα υλικά σωσιβίων, που συνδημιουργήθηκε από Έλληνες μαθητές του Ειδικού Σχολείου Μυτιλήνης και από προσφυγόπουλα.

Το Hachathon@CERN που οργανώνεται από το THE Port Association/CERN προωθεί την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων ανθρωπιστικού, κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος. Διεπιστημονικές ομάδες που στελεχώνονται από επιλεγμένα μέλη -επιστήμονες του CERN και ειδικούς σε διάφορα πεδία καινοτομίας-  δουλεύουν εντατικά μαζί, σ΄ένα τριήμερο εργαστήριο επίλυσης προβλημάτων προς όφελος της κοινωνίας.

Στόχος η πρόταση συγκεκριμένων τεχνολογικών λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα. Στο φετινό Hachathon, οι προκλήσεις που θα συζητηθούν αποτυπώνονται σε 5 προγράμματα που παρουσιάζονται στο δικτυακό τόπο του Hackathon@CERN. Ανάμεσα τους και ​το «Trash, we can!» της ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση