Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τα μικροπλαστικά ξεκινάει η iSea σε Ελλάδα και Κύπρο

Μεγάλο ποσοστό των μικροπλαστικών καταλήγει στα θαλάσσια οικοσυστήματα, χωρίς ακόμα να μπορεί να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός. Όλο και περισσότερες μελέτες εξετάζουν τις αρνητικές επιδράσεις από την κατανάλωση τους όχι μόνο στους θαλάσσιους οργανισμούς αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς πλαστικές ενώσεις από τη διάσπαση των μικροπλαστικών έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται ως και τον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Τα μακράς διαρκείας πλαστικά έχουν όλο και υψηλότερη χρήση στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς αυτό να γίνεται πάντα εύκολα αντιληπτό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των «μικροπλαστικών», δηλαδή των πλαστικών διαμέτρου μικρότερης των 5mm, που χρησιμοποιούνται ή δημιουργούνται από πλήθος δραστηριοτήτων που συμβαίνουν καθημερινά.

Προϊόντα καθημερινής φροντίδας και καλλυντικά προϊόντα, (όπως κρέμες απολέπισης και οδοντόκρεμες) μπορεί να περιέχουν έως και 90% συγκέντρωση σε μικροπλαστικά . Ο κατακερματισμός μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων, τα πλαστικά υπολείμματα που προκύπτουν από τα λάστιχα αυτοκινήτων κατά την οδήγηση και η απελευθέρωση χιλιάδων συνθετικών ινών από τα ρούχα σε κάθε χρήση του πλυντηρίου είναι μερικοί ακόμα από τους τρόπους δημιουργίας των μικροπλαστικών. Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης τους από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η μείωση της χρήσης των προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά και η προτίμηση πιο φιλικών προϊόντων για το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο αποτελούν το μόνο σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η iSea θέλοντας να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ξεκινάει τη δική της πρωτοβουλία εναντίον των μικροπλαστικών με στόχο την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων, όπως εταιρείες παραγωγής, με σκοπό την αλλαγή της καταναλωτικής συνήθειας ή πρακτικής παρασκευής προς φιλικότερα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο προϊόντων.

Ενημερωθείτε για τα προϊόντα που περιέχουν ή είναι απαλλαγμένα από μικροπλαστικά με ένα απλό σκανάρισμα κατεβάζοντας την εφαρμογή BEAT THE MICROBEAD του Plastic Soup Foundation.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση