Πρωτοβουλίες αναβάθμισης της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα

Βήματα προς την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των απορριμμάτων και της διαδικασίας της ανακύκλωσης πραγματοποιούν δήμοι της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, έτοιμος να κάνει το επόμενο του βήμα στην ανακύκλωση με κύρια δράση τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης, είναι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Στόχος του προγράμματος του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων, προκειμένου να προωθήσει τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, σε συνδυασμό με την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή των δημοτών.

Η αρχή θα γίνει με την κομποστοποίηση βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του λεγόμενου καφέ κάδου, στον οποίο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κόμποστ (λίπασμα σε καλλιέργειες).

Ήδη ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει προμηθευτεί τους απαιτούμενους καφέ κάδους και το επόμενο διάστημα θα τους εγκαταστήσει στην πόλη, πραγματοποιώντας παράλληλα καμπάνια ενημέρωσης στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο θα διανεμηθούν εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος 1.000 οικιακοί συλλέκτες ανακύκλωσης.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης στο Ηράκλειο έγινε η παρουσίαση του νέου πιλοτικού προγράμματος της Δημοτικής Αρχής της πόλης, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της διαλογής των απορριμμάτων στην οικιακή πηγή και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, έγινε επίδειξη του τρόπου συναρμολόγησης του μπλε συλλέκτη ανακύκλωσης των 80 λίτρων, καθώς και της διαδικασίας διάθεσής του στους δημότες, η οποία θα γίνει από τις κατά τόπους Δημοτικές Ενότητες εντός των επόμενων ημερών.

Ακόμη, ειδικοί μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού των 1.100 λίτρων έκαστος τοποθετήθηκαν σε 25 σημεία του Δήμου Κηφισιάς στην Αττική, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης χαρτιού με το σύστημα Διαλογής στην Πηγή, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί παράλληλα με τη συλλογή στους μπλε κάδους χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου.

Greenagenda.gr newsroom

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση