Πρωτοπορεί ο δήμος Έδεσσας στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πρωτοπορεί ο Δήμος Έδεσσας στη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος, καθώς θα είναι από τους πρώτους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πιάσει το στόχο του Συμφώνου των Δημάρχων για συρρίκνωση κατά 20% των εκπομπών ενέργειας μέχρι το έτος 2020.

Το γεγονός αυτό, πέρα από την αυτονόητη περιβαλλοντική του σημασία, ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση κονδυλίων για την υλοποίηση περισσότερων δράσεων ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος από τον Δήμο Έδεσσας.

Το θέμα του οδοφωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Έδεσσας διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί μεγάλα λειτουργικά κόστη.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον οδοφωτισμό είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται σε 141,4 kWh/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kWh/κάτοικο.

Σε απόλυτα ποσά ο Δήμος Έδεσσας δαπανά ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της πόλης και των όμορων χωριών, ποσό που είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου led, που καταναλώνουν ασύγκριτα μικρότερες ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα βελτιώνουν τον δημοτικό φωτισμό.

Έτσι, ο Δήμος Έδεσσας προχώρησε ήδη σε αντικατάσταση λαμπτήρων στην περιοχή Ριζάρι και σε τμήμα της πόλης της Έδεσσας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Πράσινο Ταμείο». Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, όσο και από την άποψη της βελτίωσης του οδοφωτισμού.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων φάκελο για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου Έδεσσας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου led.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου Έδεσσας εγκρίθηκε και το έργο θα κοστίσει περίπου 2,17 εκατ. Ευρώ.

Το δάνειο για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού θα αποπληρωθεί σε 12 έτη, χρονικό διάστημα μικρότερο από τον μέσο όρο ζωής των φωτιστικών σωμάτων τύπου led, ενώ από την εξοικονόμηση ενέργειας θα προκύψει και σημαντικό όφελος της τάξης των 160.000 ευρώ ετησίως.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση