Πρωτοποριακό πρότζεκτ για καταφύγιο, στέγαστρο και παρατηρητήριο από καλαμιές στο Δέλτα Αξιού (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με ελαφριές κατασκευές, επενδεδυμένες με καλαμιές, οι οποίες είναι προσπελάσιμες και ανοιχτές για τον επισκέπτη και, το κυριότερο, εναρμονισμένες με το οικοσύστημα του Δέλτα Αξιού, η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κατερίνα Χριστοδουλή αναδεικνύει έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ελλάδα, που φιλοξενεί 295 είδη πουλιών, και αυστηρά προστατευόμενη περιοχή.

Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι «Curve to spaces» διότι σε όλες τις κατασκευές υπάρχει το στοιχείο της καμπύλης. Τα υλικά τα οποία επιλέχθηκαν είναι φυσικά για να μπορέσουν οι κατασκευές γίνουν ένα με το φυσικό τοπίο. Η επιλογή των καλαμιών έγινε διότι υπάρχει πληθώρα στην περιοχή και συμβάλλει στην αποτύπωση της φυσικής ομορφιάς του τόπου. Η κ. Χριστοδουλή μαζί με συμφοιτητές της βρέθηκαν στο ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού μαθήματος της Σχολής, ενώ ο επιβλέπων καθηγητής της εργασίας ήταν ο Πλάτων Ησαΐας.

«Η περιοχή μελέτης μάς δόθηκε από τους καθηγητές, στην οποία ο καθένας επέλεξε μια συγκεκριμένη περιοχή πάνω στην οποία βασίστηκε η υλοποίηση του project. Τα ζητούμενα της εργασίας ήταν η υλοποίηση τριών στοιχείων: κατώφλι, καταφύγιο, παρατηρητήριο. Αρχικά πήγαμε στην περιοχή για διερεύνηση και μελέτη ώστε να έρθουμε σε επαφή με το περιβάλλον. Έπειτα υπήρχαν διάφορα βήματα διεργασίας μέχρι την τελική υλοποίηση», λέει στη Greenagenda.gr η κ. Χριστοδουλή.

Το δεύτερο μέλος της ομάδας είναι η συμφοιτήτριά της, Ειρήνη Αμπατζή. Πρωταρχικός στόχος για την υλοποίηση του project ήταν η ένταξη της δομής, η οποία συμπληρώνει αρμονικά το τοπίο και το αντίθετο, το τοπίο τη δομή, ώστε ο επισκέπτης να έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον, τη θάλασσα και τον ανοικτό ορίζοντα. «Η παρέμβαση σε ένα τέτοιο φυσικό τοπίο πρέπει να υλοποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, έχοντας σε πρώτο επίπεδο το περιβάλλον», τονίζει η φοιτήτρια του ΑΠΘ.

Περιγραφή του έργου και χαρακτηριστικά-βιοκλιματικά κριτήρια

Κάνοντας μία περιγραφή του έργου, η κ. Χριστοδουλή δίνει τα χαρακτηριστικά του στη Greenagenda.gr:

Έχοντας λάβει υπ' όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, έγινε η κατασκευή ελαφριών κατασκευών, ανοικτών, προσπελάσιμων δομών, και όχι κάτι ογκώδες, για να μπορέσει να εναρμονιστεί με το τοπίο. Το μέγιστο ύψος των κατασκευών είναι τα 3 μέτρα το οποίο δεν ξεπερνάει το ύψος ενός δέντρου, δηλαδή είναι σε ανθρώπινη κλίμακα.Το κατώφλι αντιπροσωπεύει ένα νοητό στοιχείο που αποτελεί τον κενό χώρο που προκύπτει από το άνοιγμα της πέργκολας και λειτουργεί ως η είσοδος προς την εκτεταμένη περιοχή.

Αναπτύσσεται ένα ανοικτό καταφύγιο, ένα στέγαστρο, από επένδυση με καλαμιές, το οποίο βασικό στοιχείο του είναι η καμπύλη. Το καταφύγιο προσφέρει έναν χώρο αναπαύσεως για τους επισκέπτες, ενώ παρέχεται επίσης χώρος για την τοποθέτηση σκηνών και άλλου εξοπλισμού.

Υλοποιούνται δύο παρατηρητήρια-προβλήτες με διαφορετικό προσανατολισμό για θέαση. Μια ελαφριά κατασκευή, προσδίδοντας έτσι μια εναρμόνιση με το περιβάλλον, καθώς κατασκευάζονται με καλαμιές που συμβάλλουν στην αποτύπωση της φυσικής ομορφιάς τους.

Στο κέντρο αναπτύσσεται μια πέργκολα σε σχήμα σπείρας από μεταλλική πλεγματική επιφάνεια με επένδυση από αναρριχώμενα φυτά, η οποία παρουσιάζει μια εσωστρεφή διάταξη με δυνατότητα ανάπαυσης και στάσης. Υπάρχει μια αίσθηση διαφάνειας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα καμουφλάζ μέσω των φυτών που εξασφαλίζει απομόνωση και προστασία. Αυτή η κατασκευή εμπεριέχει όλα τα στοιχεία ενός καταφυγίου, παρατηρητηρίου και κατωφλίου, για αυτό τον λόγω επιλέγεται να τοποθετηθεί η κατασκευή στο κέντρο. Εξωτερικά, υπάρχουν ταΐστρες και φωλιές που επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρατηρούν τα πουλιά χωρίς να τα τρομάζουν.

«Σκοπός μου ήταν η ανάδειξη του τοπίου, με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τις ελαφριές κατασκευές. Οι κατασκευές αυτές, έχουν μελετηθεί και είναι αξιοποιήσιμες από ένα ευρύτερο target group, από έναν μοναχικό περιπατητή μέχρι μια οικογένεια. Η κύρια έμπνευση ήταν το στοιχείο της καμπύλης», εξήγησε η κ. Χριστοδουλή.

«Οι κατασκευές επηρεάζονται από το ανάγλυφο του εδάφους και την ύπαρξη του νερού. Ένας από τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν και λαμβάνονται υπόψιν είναι η αυξομείωση της στάθμης του νερού, όπως και το φαινόμενο της πλημμύρας. Στην εργασία συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα του ανθρώπου να περιηγηθεί στο αχανές αυτό τοπίο χωρίς κίνδυνο. Γι' αυτό η διαδρομή και οι δομές είναι πάνω σε μια συμπαγής επιφάνεια», λέει η ίδια.

Όπως σημειώνει στη Greenagenda.gr η φοιτήτρια, άντλησε έμπνευση από τα οικολογικά και μορφολογικά στοιχεία της περιοχής. Το project της ενέπνευσαν τόσο οι αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Bernard Cuomo, όσο και κατασκευές από το Nansha Bird Park στην Κίνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση