Πρόγραμμα επιδοτήσεων για νέους γεωργούς

Την επιστροφή των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, προκειμένου να επενδύσουν στη γεωργία και σε άλλες δραστηριότητες, επιδοτεί το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι επιδοτήσεις θα μπορούν δυνητικά να προσεγγίσουν και τα 42.000 Ευρώ και θα μπορέσουν να ωφεληθούν έως και 16.000 νέοι αγρότες με ηλικία έως και 40 ετών, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Εκτός της ηλικιακής ανανέωσης στις τάξεις των αγροτών, βασικός στόχος είναι η δημιουργία επιχειρηματιών-γεωργών, που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Ειδικότερα, θα μπορέσουν να στηριχθούν επενδυτικά σχέδια πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ, καθώς και σχέδια εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με ενίσχυση από 11.000 έως 20.000 ευρώ. Παράλληλα, οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης έως και 20 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τους άλλους γεωργούς, για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα, όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα Leader κα.

Επί της ουσίας, σε περίπτωση που η ενίσχυση για κάποιο πρόγραμμα ανέρχεται στο 40%, οι νέοι έως 40 ετών θα λαμβάνουν ποσοστό ενίσχυσης 60%. Ακόμη, οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά τα στοιχεία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και τις αδικίες που υπάρχουν σχετικά με την αντιμετώπιση των νεοεισερχόμενων αγροτών, έτσι ώστε στην ενδιάμεση αναθεώρηση του 2017 να αρθούν οι αδικίες αυτές.

Η προκήρυξη για το πρόγραμμα νέων αγροτών αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση