Πρόσβαση της Δυτικής Μακεδονίας στο αέριο μέσω TAP

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον ΤΑΡ, σχετικά με την πρόσβαση περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στο φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη  με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Η συμφωνία αυτή, την οποία τόσο ο Υπουργός όσο και ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισαν ένα από τα μεγάλα κέρδη από την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον ΤΑΡ, προβλέπει:

  • να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού
  • να υπάρξει πρόσβαση στον αγωγό για σταθεροποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι «σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ και τον ΔΕΣΦΑ και με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας, θα προχωρήσουμε, βήμα-βήμα, στη βάση συμφωνηθέντος οδικού χάρτη, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλης εμβέλειας έργο και να δώσουμε μια μακρόπνοη λύση στο πρόβλημα θέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».

Γ. Σταθάκης: Άμεσα στη Βουλή η τροπολογία για τη μετεγκατάσταση Αγίων Αναργύρων και Ακρινής

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, τα επόμενα βήματα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αγίων Αναργύρων και τη μετεγκατάσταση των οικισμών τόσο των Αγίων Αναργύρων όσο και της Ακρινής. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι τα νομικά κείμενα είναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και ότι η τροπολογία, που θα προβλέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αγίων Αναργύρων, θα έρθει στη Βουλή άμεσα, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Ξεκαθάρισε, δε,ότι  αυτή θα γίνει υπέρ του Δημοσίου, το οποίο και θα επωμιστεί το σύνολο της δαπάνης. Θα ακολουθήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση