Πρόσθετα μέτρα για δασοπροστασία ζητούν οι Οικολόγοι

Ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για αποτελεσματική δασοπροστασία κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, κατέθεσε στη Βουλή ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς.

Με αφορμή δελτίο τύπου της οργάνωσης WWF όπου καταγγέλλονται ελλείψεις και προβλήματα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στη δασοπροστασία, ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της WWF οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες ενώ η λιγοστή χρηματοδότηση που προορίζεται για εργασίες πρόληψης διατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση. Πιο συγκεκριμένα η οργάνωση αναφέρει ότι οι δασικές υπηρεσίες λαμβάνουν μόλις το 13% των χρημάτων που είναι απαραίτητα για έργα πρόληψης, ενώ οι Δήμοι φέτος θα εισπράξουν 1,5 εκ. ευρώ λιγότερα για την κάλυψη δράσεων δασοπροστασίας, η διάθεση των οποίων γίνεται χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση και χωρίς οι χρηματοδοτήσεις να συνδυάζονται με συγκεκριμένα σχέδια πυροπροστασίας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση του ν.4249/2014 υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στην εφαρμογή του, όπως η θεσμοθέτηση της συνεργασίας Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό, καθώς και πολλές από τις προβλέψεις του νόμου για την οργάνωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων. Τέλος επισημαίνεται ότι ο στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι γερασμένος ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό και ατομικά μέσα προστασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Δημαράς: «Οι ελλείψεις που επισημαίνονται από τη WWF είναι σοβαρές και εφόσον ισχύουν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δασοπροστασίας που είναι αυξημένες κατά τους θερινούς μήνες. Η μάστιγα των πυρκαγιών και των εμπρησμών πλήττει δυστυχώς τη χώρα για μια ακόμη χρονιά και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση