Σε δίλημμα η κυβέρνηση για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

του Θοδωρή Καραουλάνη

Μπροστά σε πολλαπλά διλήμματα και σε σημαντικές αποφάσεις βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και η Πολιτεία γενικά στο ζήτημα της προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στη Δυτική Πελοπόννησο. Η ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας είναι χαρακτηρισμένη σε πολύ μεγάλο μέρος της ως περιοχή Natura και εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής. Παράλληλα όμως η ευρύτερη περιοχή έχει καταστεί πόλος έλξης επενδύσεων, κυρίως τουριστικών, καθώς αποτελεί έναν πανέμορφο και σχετικά μη ανεπτυγμένο προορισμό. Ωστόσο η περιοχή φιλοξενεί το δεύτερο σημαντικότερο προορισμό ωοτοκίας της χελώνας καρέτα – καρέτα και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τον πληθυσμό του απειλούμενου είδους. Ταυτόχρονα οι δημοτικές αρχές της περιοχής και μεγάλο μέρος των κατοίκων επιθυμούν να δουν την περιοχή να αναπτύσσεται, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά με έμφαση στον τουρισμό. Η Πολιτεία βρίσκεται ενώπιον οριστικών αποφάσεων και καλείται να συνδυάσει αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις, έχοντας πάνω από το κεφάλι της την απειλή ευρωπαϊκού προστίμου για το θέμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι 14 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας έκαναν νέα παρέμβαση για το θέμα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm, WWF Ελλάς με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη ζητούν την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών για την έκδοση του ΠΔ προστασίας της περιοχής. Τι συνέβη και παρενέβησαν οι οργανώσεις;

Πριν λίγες ημέρες συζητήθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η από 11/11/2014 προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας (αριθμός υπόθεσης ΔΕΕ C-504/14), καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005) και την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.

Υπό την απειλή της προσφυγής, το τότε ΥΠΕΚΑ κατέθεσε στα τέλη του 2014 σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της περιοχής προστασίας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο την άνοιξη του 2015 έκρινε το σχέδιο μη σύννομο για τυπικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους. Βέβαια σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τότε ΥΠΕΚΑ είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιοχής αλλά το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά. Έκτοτε εκκρεμεί η διόρθωση και η συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ, με την  κατάθεση νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ΠΔ δεν μπορεί με σωστό τυπικά τρόπο να προωθηθεί στο ΣτΕ, διότι δεν μπορούν να συγκροτηθούν άμεσα με σύννομο τρόπο τα συλλογικά όργανα που γνωμοδοτούν και προτείνουν. Έτσι η χώρα είναι αναγκασμένη να περιμένει, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλά σε δεκάδες εκκρεμή ΠΔ, τη συγκρότηση των νόμιμων επιτροπών. Αυτές βέβαια τις καθυστερήσεις δεν τις αντιλαμβάνονται ούτε τις αποδέχονται ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου απειλούμαστε με πρόστιμα, ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που με τη γνωμοδότησή του κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει τάχιστα στην έκδοση του ΠΔ.

Πάντως δεν είναι μόνο τυπικοί οι λόγοι της καθυστέρησης, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση της υπόθεσης. Στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου δημοτικές αρχές, δημοτικές παρατάξεις, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και πολιτευτές έχουν στήσει εδώ και καιρό ένα γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων και «διαλόγου» για το μέλλον της περιοχής. Μία σημαντική μερίδα αυτών, αλλά και μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποστηρίζουν ότι μόνο μέσα από την τουριστική ανάπτυξη μπορεί η περιοχή να έχει εισόδημα και έσοδα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχημένη επένδυση του Costa Navarino. Παράλληλα γνωστοί επιχειρηματίες και εταιρείες έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, επιδιώκοντας να επενδύσουν σε νέες τουριστικές εγκαταστάσεις. Οι επενδύσεις αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν ξεκαθαρίσει το καθεστώς προστασίας, δηλαδή τι ακριβώς επιτρέπεται και πού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν και εξηγούν τις απόψεις τους σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο επί της προηγούμενης όσο και επί της σημερινής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως αξιοσημείωτο το ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιλέγουν να απευθυνθούν μόνο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη που έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα Περιβάλλοντος, πιθανότατα γιατί προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων – Πράσινων και της οικολογίας γενικότερα και είναι δύσκολο να συναινέσει σε λογικές «τσιμεντοποίησης». Βέβαια, κάθε νομοθετική και κανονιστική πρωτοβουλία στα θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, άρα και το ΠΔ για την προστασίου του Κυπαρισσιακού Κόλπου, πρέπει να φέρει και την υπογραφή του Υπουργού Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τα θέματα διεθνών σχέσεων (επαφές με τις ευρωπαϊκές αρχές).

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Πολιτείας πρέπει να ληφθούν άμεσα, ενώ οι πολιτικές εντάσεις στην περιοχή συνεχίζονται και εκκρεμεί η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ισχυρή την πιθανότητα επιβολής νέου προστίμου στη χώρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση