Η ενσωμάτωση στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» απαιτήσεων για ενεργειακή πιστοποίηση των θερμικών ηλιακών συστημάτων (όπως Solar KeyMark) περιλαμβάνεται στις προτάσεις του υπομνήματος που παρέδωσε χθες η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, στη συνάτηση εκπροσώπων της μαζί του, στο υπουργείο.
Όσον αφορά το νέο «Εξοικονομώ», η ΕΒΗΕ προτείνει επίσης τη διαφοροποίηση κόστους ανάμεσα σε θερμοσιφωνικού τύπου και βεβιασμένης ροής ηλιοθερμικών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Άλλες θέσεις της ΕΒΗΕ, που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι, σύμφωνα με το energyin.gr, η επιδότηση και άλλων θερμικών ηλιακών εφαρμογών όπως η ηλιακή θέρμανση και ψύξη, αλλά και η τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ώστε να διευκολύνει την εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων με την άρση των απαιτήσεων για το μέγιστο ύψος τοποθέτησης τους, για την γνωστοποίηση εργασιών εγκατάστασης στην πολεοδομία αλλά και τη νομοθετική παρέμβαση ώστε περιορισμοί των κανονισμών πολυκατοικίας να μη μπορούν να παρεμποδίζουν την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, όπως προβλέφθηκε πρόσφατα και για τις αυτόνομες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η ΕΒΗΕ ζητά να περιλαμβάνονται οι θερμικές ηλιακές τεχνολογίες στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, με παράλληλη προώθηση όχι μόνο εφαρμογών παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, αλλά και εξειδικευμένων αλλά ώριμων τεχνολογιών όπως η ηλιακή θέρμανση και ψύξη. Τέλος, προτείνει την κατασκευή πιλοτικών έργων με ενσωμάτωση θερμικών ηλιακών τεχνολογιών σε όλο το φάσμα τους.
Ο Υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά αιτήματα της Ένωσης, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστούν το πλαίσιο και οι όροι εγκατάστασης των θερμικών ηλιακών συστημάτων. Την ΕΒΗΕ εκπροσώπησαν οι Ευθύμιος Σπανός – Πρόεδρος, Παναγής Κωνσταντινίδης – Επίτιμος Πρόεδρος, Χάρης Μιχαλόπουλος – Αντιπρόεδρος, Βασιλική Δρόσου – Μέλος ΔΣ και Παναγιώτης Κεντερλής – Εκτελεστικός Γραμματέας.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην επίτευξη εθνικού στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας.
Σήμερα στην χώρα μας υπάρχει σημαντική διείσδυση των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων στα κτίρια με περισσότερα από 4,4 εκ. m2 ηλιακών συλλεκτών εγκατεστημένων και αποδιδόμενη ισχύ 3 GWth. Οι ποσότητες καυσίμων που εξοικονομούνται σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 2,2 εκ τόνους CO2, προσφέροντας ένα συνολικό όφελος έως και 16 εκ. ευρώ κατά το τρέχον επίπεδο τιμών δικαιωμάτων ρύπων.
Η ΕΒΗΕ παράδωσε στον κ. Σταθάκη πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ που καταδεικνύει τη συμβολή της βιομηχανίας ηλιοθερμίας τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο, δεδομένου ότι ο κλάδος εξάγει ποσοστό άνω του 50% της παραγωγής του, όσο και στην αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.