Πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου που διέρρευσε αλλάζει τα δεδομένα για τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ

Οι μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, όπως τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ενδέχεται στο εξής να υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις όπως οι μεγάλες, σύμφωνα με κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διέρρευσε.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Euractiv, το οποίο επικαλείται το energypress.gr, ο ευρωβουλευτής Κρισιάνις Κάρινς, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της κοινής θέσης του Ε.Κ. όσον αφορά την αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρισμού, παρήγαγε αυτό το κείμενο, όπου γίνεται λόγος για κατάργηση της προτεραιότητας στο δίκτυο, για ανάληψη του κόστους εξισορρόπησης και συνολικά για συμμετοχή επί ίσοις όροις των μεγάλων και των μικρών παικτών του κλάδου των ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το ΕΚ καλείται να ψηφίσει σχετικά με την περσινή πρόταση της Κομισιόν, αλλά οι φορείς του κλάδου δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη που θεωρούν ότι ανατρέπει τα πράγματα και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα συμφέροντα των μικρών παραγωγών.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Σεμπάστιαν Μανγκ, σύμβουλος της Greenpeace, «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των μικρών παραγωγών, των ενεργειακών κοινοτήτων και των μεγάλων εταιρειών των ΑΠΕ».

Από την πλευρά της, η Ωρελί Μποβώ του συνδέσμου SolarPower Europe θεωρεί ότι «σήμερα δεν υπάρχει το ίδιο περιβάλλον για μια ΔΕΚΟ με τεράστια φ/β πάρκα και για έναν μικρό παραγωγό με φωτοβολταϊκό στέγης». Για τους μικρούς παραγωγούς, «τα διοικητικά και οικονομικά εμπόδια σίγουρα θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρο», πρόσθεσε. «Η τελευταία πρόταση του Κάρινς ρίχνει τη μπάρα ακόμα πιο χαμηλά και απειλεί να εκθέσει τις μικρές εγκαταστάσεις σε δυσανάλογες δυνάμεις της αγοράς», κατέληξε.

Στο επίμαχο κείμενο του Κάρινς έχουν απαλειφθεί οι προηγούμενες διατάξεις που έκαναν λόγο για προτεραιότητα των μικρών μονάδων στο δίκτυο. Παράλληλα, οι μικροί παραγωγοί θα κληθούν να αναλάβουν το κόστος εξισορρόπησης του δικτύου. Ως δικαιολογία προβάλλεται η δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος αγοράς δίχως εξαιρέσεις.

Αυτή την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει το ΕΚ για τα παραπάνω θέματα ενόψει της ψηφοφορίας στην επιτροπή βιομηχανίας την 21η Φεβρουαρίου. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια ώστε να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει το Euractiv, τα κράτη-μέλη δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θέμα μέχρι στιγμής, καθώς η προσοχή τους επικεντρώθηκε σε άλλα θέματα της πρότασης της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρισμού, όπως ο ρόλος των μονάδων με καύσιμο τον άνθρακα κτλ. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις προτιμήθηκε να ασχοληθεί το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά με το ζήτημα των μικρών μονάδων ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η SolarPower Europe σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν οι δύο χώρες που στήριξαν περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς κατά τις διαδικασίες αυτές, αλλά πλέον, η εικόνα που διαμορφώνεται στο ΕΚ απειλεί να εκτροχιάσει τα πράγματα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση