του Θοδωρή Καραουλάνη
Μια ξεχωριστή τιμή επιφύλαξε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία ελληνική ιδιωτική επένδυση στο χώρο του τουρισμού.
Με τίτλο «Νέα πνοή στην τουριστική δραστηριότητα στη Δράμα χάρη στη στήριξη της ΕΕ» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του γραφείου της Αθήνα, προβάλει το χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια έργο της μετατροπής της καπναποθήκης Spierer σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο.
Πρόκειται για το Hydrama Grand Hotel, το οποίο ολοκληρώθηκε με τη στήριξη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Jessica, ολοκληρώνει ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας συνεχίζοντας να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Δράμα. Η προβολή του έργου αυτού εντάσσεται στην καμπάνια investEU της ΕΕ. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πόλη της Δράμας αναβάθμισε την παρουσία της στον τουριστικό χάρτη με την αναβίωση της παλιάς καπναποθήκης Hermann Spierer του 1924, και τη μετατροπή της σε ένα ελκυστικό ξενοδοχείο.
Χάρη και στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ιστορική καπναποθήκη μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο 73 δωματίων, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτηρίου και αναδεικνύοντας την κομψότητα του.
Η λειτουργία του Hydrama Grand Hotel συνέβαλε στη δημιουργία 55 νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας διότι το ξενοδοχείο, εκτός από την προσέλκυση περισσότερων από 16.000 τουριστών μέσα σε ένα χρόνο, βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.
Η πρότυπη αυτή ξενοδοχειακή μονάδα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα έργου στο οποίο επένδυσε η Ε.Ε. ενισχύοντας την οικονομία της τοπικής κοινωνίας με την ανάπτυξη του τουρισμού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η ιστορική καπναποθήκη Hermann Spierer του 1924, σύμβολο της Δράμας στη Βόρεια Ελλάδα, από την εποχή της ευρωστίας της ως καπνοπαραγωγικού κέντρου, παρέμεινε ουσιαστικά σε αχρηστία από το 1974 έως το 2016. Το επιβλητικό κτίσμα μετατράπηκε σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πολυτελείας το Hydrama Grand Hotel από τον επιχειρηματία κ. Μανώλη Λεδάκη και επιτεύχθηκε η λειτουργική αξιοποίηση του και επανένταξη του στην καθημερινότητα της πόλης.
Η καπναποθήκη Spierer χτίσθηκε το 1924 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrand von Vilas για τον Ελβετό καπνοβιομήχανο Herman Spierer. Το κτίριο είναι ένα διατηρητέο μνημείο 7.500τμ, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του Μεσοπολέμου με επιβλητικά σαλόνια επεξεργασίας και χώρους ωρίμανσης του καπνού.
Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013 με συνολικό προϋπολογισμό 15.073.500 εκατ. ευρώ (εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ. και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ), από ίδια κεφάλαια και από δανειοδότηση από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. στα πλαίσια του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.
Πέρα από το έργο, η επένδυση είχε το πλεονέκτημα να βρίσκεται μπροστά στον μαγικό υδροβιότοπο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, που θεωρείται ένα από τα 60 καλύτερα πάρκα στην Ευρώπη. Λίμνες, καταρράκτες, πλάτανοι, ιδανικό καταφύγιο για πουλιά και πάπιες, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων με μονοπάτια και μικρά γεφύρια. Προκειμένου το έργο να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον και την ιστορία του χώρου, κατά την ανακατασκευή, υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο ξύλινο εσωτερικό και εξωτερικό χαρακτήρα του κτιρίου. Αυτό φαίνεται άλλωστε ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου όπου ηγεμονεύει η πέτρα και το ξύλο του 20ου αιώνα, που δένουν αρμονικά με τη σύγχρονη αισθητική το minimal ιταλικό design και τα επιβλητικά έργα τέχνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου, χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια από την ωρίμανση των μελετών και των χρηματοδοτικών προτάσεων μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του έργου.
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Μανώλης Λεδάκης, δήλωσε σχετικά: «Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην φάση της κατασκευής του έργου, το έργο ολοκληρώθηκε και το ξενοδοχείο, παραμένει ένα στολίδι για την πόλη και τον νομό, όντας, πόλος έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Και λίγα ιστορικά στοιχεία
Μπορείτε μάλιστα να δείτε εικόνες και βίντεο από την κατάσταση του κτιρίου πριν την ανακατασκευή, στην ιστοσελίδα της εταιρείας ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, που αποτέλεσε εταίρο του έργου.
Η καπναποθήκη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής ειδικής χρήσης και λειτουργίας. Η σύνθεση του κτιρίου είναι αποτέλεσμα των γενικότερων τάσεων που επικρατούν στην αρχιτεκτονική την εποχή εκείνη. Το 1924 ο Ελβετό-εβραίος καπνέμπορος Hermann Spierer αγόρασε δύο οικόπεδα δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας για λογαριασμό της ομόρρυθμης εταιρείας «Έρμαν Σπήρερ και Σια». Στα οικόπεδα αυτά κτίστηκε από τον Konrad vοn Vilas μια τεράστια καπναποθήκη («ουρανοξύστης Σπήρερ» κατά τον τύπο της εποχής). Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίσμα με ορθογώνια κάτοψη και αναλογίες πλευρών. Το ισόγειο διαιρούνταν δια μέσου μιας εγκάρσιας τοιχοποιίας σε δυο τμήματα με ανεξάρτητες για το καθένα εισόδους. Για την κατακόρυφη μεταφορά των δεμάτων του καπνού είχε προβλεφτεί η εγκατάσταση ανελκυστήρα, πρωτοφανής επιλογή για την εποχή και τα ελληνικά δεδομένα. ο μηχανισμός του οποίου σήμερα αποτελεί εμφανές αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό σημείο μίας σουίτας στον τελευταίο όροφο. Για την οικοδόμηση του κτηρίου απαιτήθηκε η εισαγωγή ξυλείας από τα δάση της Αυστρίας και ειδικευμένοι τεχνίτες των συνεργείων. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και σε επαφή με αυτό βρίσκονταν ένα διώροφο κτίσμα, μικρότερο σε όγκο και έκταση, που στέγαζε τα γραφεία του καπνεμπορικού οίκου Spierer και τώρα στεγάζει το εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Ο αρχιτέκτονας
Η εντυπωσιακή για το μέγεθος και τον όγκο της καπναποθήκη αντανακλά όχι μόνον την οικονομική ευρωστία του ιδιοκτήτη της αλλά και τη δημιουργική έμπνευση του Konrad Jacob Josef von Vilas, ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα μηχανικού, αυστριακής καταγωγής. Γεννημένος στην επαρχία του Τυρόλο της Αυστρίας το 1866, με λαμπρές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, έρχεται στην Κωνσταντινούπολη το 1894 ως μέλος της γερμανοτουρκικής επιτροπής που εκπονεί την προμελέτη για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Βαγδάτης. Εγκαθίσταται στη Δράμα την ίδια χρονιά για τις ανάγκες της κατασκευής της “ενωτικής γραμμής”Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντινούπολης. Ο διεθνής σταθμός της Δράμας, από τους σημαντικότερους του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, εγκαινιάζεται το 1896. Η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη και μέσω αυτών με τη Βιέννη και τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη και την ιστορία της πόλης. Το έργο του K.J.J.Vilas στη Δράμα, καλύπτει την αρχιτεκτονική δημοσίων, ιδιωτικών αλλά και βιομηχανικών κτηρίων και σφραγίζει τη φυσιογνωμία της πόλης από τα τέλη του 19ου ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Ο δημιουργός
Εμπνευστής και δημιουργός του καπνεμπορικού οίκου Spierer, από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας καπναγοράς ο Ελβετός εβραϊκής καταγωγής Ηermann, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1885. Το 1902 έρχεται στην Καβάλα και εργάζεται επί 10 χρόνια στις εγκαταστάσεις Commercial Company of Salonica Ltd. Eπιστρέφει στη γενέτειρά του και ιδρύει μαζί με τον μεγάλο του αδελφό Κάρολο, στέλεχος επίσης της Commercial, μια ακμαία και δυναμική επιχείρηση. Με έδρα την Τεργέστη και ύστερα τη Γενεύη, θέτει ως προτεραιότητα την ανέγερση νέων εργοστασίων στις καπνοπόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Με σύγχρονες προδιαγραφές και καινοτόμο εξοπλισμό σε μηχανήματα και εξαρτήματα, για τη διασφάλιση υψηλών ποιοτικών κριτηρίων. Η συγκεκριμένη καπναποθήκη χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία καπνού. Ο Hermann Spierer, φεύγει απρόσμενα από τη ζωή το 1927, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Ο οίκος Spierer συνεχίζει την εμπορική δραστηριότητα του ιδρυτή του, ως SFC (Spierer Freres et Cie).
Το κτίριο από το 1930 μέχρι σήμερα
Στις 20 Ιανουαρίου 1932 αγόρασε το κτίσμα η «Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού Α.Ε.», η οποία συνέχισε σ' αυτό την επεξεργασία καπνού. Το 1974 η επεξεργασία καπνού σταμάτησε, όπως και σε όλα σχεδόν τα καπνομάγαζα της Δράμας, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τότε μόνο σαν αποθήκη καπνών.
Σήμερα, 90 χρόνια μετά την ανέγερσή της, η ιστορική καπναποθήκη έδωσε με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων τη σκυτάλη της στο HYDRAMA GRAND HOTEL. Με μελέτη του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου 3SK, του Αντώνη Στυλιανίδη, καθώς και η ιδιοκτήτρια εταιρεία Εργοεπισκευές Α.Ε. ολοκλήρωσε την αποκατάσταση του κτηρίου με υψηλό αίσθημα ευθύνης και απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του μνημείου και της περιοχής – και κατάφερε το έργο να αποτελέσει ένδειξη της συμβολής των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην ανάπτυξη αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και την εκστρατεία ΙnvestEU:
Μέσω των πολυάριθμων χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την προσέλκυση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της Ε.Ε.. Υποστήριξη για την ανάδειξη έργων, εξειδικευμένες επιχορηγήσεις και προγράμματα διαθέσιμα σε όλα τα στάδια, έξυπνη δανειοδότηση για την ενεργοποίηση πρόσθετων επενδύσεων, στοχευμένη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη διασύνδεση αποτελούν μερικές μόνο από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει η ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις βελτιώνουν την καθημερινότητά μας εξασφαλίζοντας καλύτερη εκπαίδευση, εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας, πράσινη ενέργεια, νέες υποδομές μεταφορών, προηγμένη τεχνολογία και πολλά άλλα παραδείγματα. Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού ΙnvestEU εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2017, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσα από την ανάδειξη έργων που έχουν υλοποιηθεί με τη βοήθεια ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με αποτελέσματα ορατά σε όλους. Για να ανακαλύψετε τα οφέλη των επενδύσεων της Ε.Ε. κοντά σας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://europa.eu/investeu/home_el