Πρώην στρατόπεδο Π. Μελά: Με 2.500 νέα δένδρα ο πιο πράσινος χώρος της Θεσσαλονίκης

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα εργαστήρι για τη φύση, τον άνθρωπο, τα ζώα τη συνύπαρξη και την ειρήνη. Ένας χώρος με 2.500 νέα δένδρα που θα φυτευτούν, ελαιώνες, οπωρώνες, πευκώνες, δαμασκηνιές, καρυδιές, κυδωνιές και καλλωπιστικά φυτά θα είναι το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που θα αντικαταστήσει το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδιασμού της πρώτης φάσης του μητροπολιτικού πάρκου, τα οποία έδωσε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτων και επιστημονικός σύμβουλος του Δημάρχου Παύλου Μελά, μετά την υπογραφή της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου από τον Δήμαρχο Παύλου Δ. Δεμουρτζίδη και τον Διευθυντή του Τ.ΕΘ.Α. Αντιστράτηγο Αντ. Κονδύλη.

Ο κ. Νικηφορίδης υπογράμμισε ότι το πάρκο θα είναι ιδανικό για περίπατο, ποδήλατο, ανάπαυση, αθλητισμό, πολιτισμό, κοινωνικοποίηση και μνήμη, δηλαδή μια απόδραση από τη δύσκολη καθημερινότητα. «Το ζητούμενο είναι η βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος η ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας και η συγκράτηση των ρύπων», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε «θα είναι το τρίτο σε σημασία έργο στην πολεοδομική ιστορία της Θεσσαλονίκης μετά τον σχεδιασμό της πόλης από τον Γάλλο πολεοδόμο Ερνέστο Εμπράρ και την επιχωμάτωση και δημιουργία της νέας παραλίας. «Η απόδοση των τριακοσίων πενήντα στρεμμάτων δημόσιου χώρου και χώρου πρασίνου στην πόλη και ιδίως στις Δυτικές Συνοικίες, εκατό χρόνια μετά τη πυρκαγιά, θα μείνει στην ιστορία», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κ. Νικηφορίδης κάλεσε όλους να διατυπώσουν τις απόψεις τους στη δημόσια διαβούλευση και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ο Δήμος Παύλου Μελά πρωτεύουσα περιοχή πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Φάμελλος για ΠΔ, αλλά και για τον ΦΔ Θερμαϊκού

Κατά την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, ανακοίνωσε την προέγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή την προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου που περιλαμβάνει τις γενικές χρήσεις στο μητροπολιτικό πάρκο. Μετά την εξέλιξη αυτή χρειάζεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε την ανάγκη να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του έργου ενώ πρότεινε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί το μητροπολιτικό πάρκο σε ένα κέντρο παραγωγής γνώσης. «Μια θερμοκοιτίδα της αρχιτεκτονικής και των πολεοδόμων, δηλαδή οι νέοι επιστήμονες να εκπαιδεύονται την αστική αναβίωση των πάρκων στην πόλη», εξήγησε. Για τον φορέα του πάρκου ο κ. Φάμελλος είπε ότι «έχουμε ένα προσχέδιο και γίνεται συζήτηση σε διυπουργικό επίπεδο για την ενίσχυση των προσπαθειών όπου θα μπορούσε να είναι μέλος του και ο Δήμος» ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσε το πάρκο να αποτελέσει συμβολή της Ελλάδος στον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προανήγγειλε και την ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δ. Δεμουρτζίδης έκανε απολογισμό των προσπαθειών που έγιναν μέχρι σήμερα και επισήμανε ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη πόλη και παράλληλα είναι σημαντική πρόκληση αλλά και ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε για τη δημιουργία του μητροπολιτικού».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «έχει μεγάλη σημασία να γίνει ένας χώρος ψυχαγωγίας και πρασίνου και το υπουργείο θα είναι εδώ και να βοηθήσει όσο μπορεί».

Ακολουθούν οι παραχωρήσεις των στρατοπέδων Ζιάκα και Κόδρα

Αναφορικά με την παραχώρηση άλλων στρατοπέδων της πόλης τόνισε ότι «την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογράφει η παραχώρηση του πρώην στρατόπεδου Ζιάκα κοντά στη Λαχανογορά της Θεσσαλονίκης. Το στρατόπεδο Κόδρα προχωρά αν και υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα και θα συζητήσουμε για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Καρατάσιου».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη συνεισφορά όλων και τόνισε τον επίμονο αγώνα του μητροπολίτη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Εκτίμησε ότι στις αρχές του 2018 θα μπορούν να εκταμιευθούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή διότι θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι εκταμίευσης χρημάτων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να γίνει ένα βιώσιμο πάρκο. «Η δημιουργία του πάρκου με τις πολλαπλές χρήσεις τους θα είναι σημαντικό για όλους και μια χρυσή ευκαιρία για την πόλη», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Μητροπολίτης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν να συνεχιστεί ο αγώνας και να έχει αίσιο τέλος με την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου και ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους.

Φορείς της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συμμετείχαν στη πρώτη δημόσια διαβούλευση για την ανάπλαση χώρου πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης προβλέπονται ειδικές συνεδριάσεις και ημερίδες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση