Πτολεμαΐδα V: Παραμένει ως μονάδα εφεδρείας και μετά το 2028

Την παραμονή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V στο σύστημα ως μονάδα στρατηγικής εφεδρείας και μετά το 2028 προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβέρνηση και ΔΕΗ εμφανίζονται να έχουν επαναξιολογήσει τη χρήση του λιγνίτη ως εγχώριου καυσίμου για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, όπως η τρέχουσα, και σε αυτό το πλαίσιο επανασχεδιάζουν και το μέλλον της πολύπαθης μονάδας Πτολεμαΐδα V. Η μονάδα σχεδιάστηκε το 2007, άρχισε να κατασκευάζεται το 2015, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία μόλις το φθινόπωρο του 2022 και θα μπει σε εμπορική τον Μάρτιο, ενώ κόστισε στη ΔΕΗ περίπου 2 δισ. ευρώ, προϋπολογισμός που συγκρίνεται με την κατασκευή πυρηνικής μονάδας.

«Η μονάδα θα αποτελέσει μονάδα στρατηγικής εφεδρείας στο μέλλον για τη χώρα», είπε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της, τονίζοντας τη σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Η ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας υπαγορεύει να έχουμε κάθε διαθέσιμο μέσον για να προστατευτούμε από ενδεχόμενες ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα», είπε ο κ. Στάσσης.

Κύκλοι της ΔΕΗ μετέφεραν στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι οι σχετικές αναφορές συνδέονται με την επαναφορά από την επιχείρηση του αιτήματος για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων ως στρατηγικής εφεδρείας, που είχε υποβληθεί και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν στις Βρυξέλλες χωρίς αντίκρισμα. Η ΔΕΗ φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει τη νέα μονάδα με ζημία και ότι αυτή θα μπαίνει στο σύστημα όταν και για όσο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλές. «Αυτή η ετοιμότητα, ωστόσο, έχει ένα κόστος συντήρησης, για το οποίο η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Εκτίμηση της ΔΕΗ είναι ότι οι Βρυξέλλες είναι πιο έτοιμες από το παρελθόν να κάνουν αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να ορθώσουν σοβαρές αντιρρήσεις όταν η ίδια η ΕΕ παρότρυνε τα κράτη-μέλη να στραφούν στα εγχώρια καύσιμα για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Η ΔΕΗ εκφράζει επίσης την άποψη ότι η Ελλάδα, σε περίπτωση αρνητικής στάσης της Κομισιόν, θα μπορούσε να εφαρμόσει μονομερώς το μέτρο, αφού πρόκειται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η κυβέρνηση φέρεται να συμμερίζεται την άποψη της ΔΕΗ και να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζοντας την υποβολή σχετικού αιτήματος προς την Κομισιόν με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στην τρέχουσα χρονιά. «Εάν δεν μπει η μονάδα σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας, τότε θα αναζητήσουμε άλλη λύση», τονίζουν από τη ΔΕΗ.

«Ο λιγνίτης όντως έχει ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές ενέργειας, αλλά με σταδιακή μείωση του φυσικού αερίου και αύξηση των ΑΠΕ μπορούμε να κρατήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι η Ελλάδα μια ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα, ακόμη και εξαγωγέας» τόνισε ο κ. Γ. Περιστέρης, επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία κατασκεύασε την Πτολεμαΐδα V.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση