«Πυροφράχτης» με 1.500 βραδυφλεγή φυτά και τρία ραντάρ στο Σέιχ Σου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Χίλια πεντακόσια βραδυφλεγή φυτά, πικροδάφνες, δενδρολίβανο και ακακίες θα φυτευτούν την Κυριακή για την πυροπροστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Η δενδροφύτευση στο Σέιχ Σου γίνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα ξεκινήσει στις 11:00 με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων και περίπου 150 εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο «πυροφράχτης» αυτός θα φυτευθεί κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού, από τον κόμβο Φιλιππείου έως τον κόμβο Νεάπολης, και θα εκτείνεται σε μήκος 1.100 μέτρων. Τα σημεία φύτευσης υπέδειξε ως τα πιο επικίνδυνα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το πρώτο αντιπυρικό τείχος θα απαρτίζουν οι πικροδάφνες, ενώ στα πρανή θα φυτευθούν δενδρολίβανο και ακακίες.

Ο «πυροφράχτης» του Σέιχ Σου

«Θέλουμε να πιστεύουμε με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε τους κινδύνους εκδήλωσης της φωτιάς. Για παράδειγμα κάποιοι ασυνείδητοι πετούν το τσιγάρο τους και αυτό αυξάνει τους κινδύνους», επισήμανε η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Παχίδης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο πυροπροστασίας, που θα θωρακίσει το δάσος - πνεύμονα της Θεσσαλονίκης.

«Εμείς θα υιοθετήσουμε και θα φροντίζουμε φυτά κατά την καλοκαιρινή περίοδο» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων των ΕΛΠΕ, Θεόδωρος Κεμανετζής.

Τρία ραντάρ ειδοποίησης φωτιάς

Ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, προανήγγειλε ότι θα τοποθετηθούν τρία ραντάρ σε συγκεκριμένα σημεία του δάσους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης ειδοποίησης σε ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το σύστημα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να δώσει στις πυροσβεστικές δυνάμεις με ακρίβεια την εστία της πυρκαγιάς και με την προεργασία που έχει κάνει η Πυροσβεστική θα είναι δυνατή η στοχευμένη κατάσβεση της φωτιάς προτού επεκταθεί.

Τα τρία ραντάρ σχεδιάστηκαν να τοποθετηθούν σε τέτοια σημεία, ώστε να «βλέπουν» όλη την έκταση του περιαστικού δάσους και, μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Στεργιάδης, σε σύγκριση με τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης είναι πιο αποτελεσματικά: τα δορυφορικά συστήματα προσδιορίζουν την εστία μιας φωτιάς με ακρίβεια σε ακτίνα 1.500 μέτρων, ενώ το σύστημα με τα ραντάρ έχει μεγαλύτερη ακρίβεια εντοπισμού, τόνισε, καθώς θα μπορεί να εντοπίσει την εστία σε ακτίνα 15 μέτρων.

Το κόστος του συστήματος και της λειτουργίας του είναι περίπου 1 εκ. ευρώ, ενώ η χρήση του μελλοντικά θα επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, για την πλήρη κάλυψή της στην αντιπυρική περίοδο.

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας θα διαθέσουν το φυτευτικό υλικό, σκαπτικά εργαλεία, ενώ θα δώσουν και τις κατάλληλες οδηγίες φύτευσης.

Στην ασφαλή τοποθέτηση των δένδρων, κατά τη διάρκεια της δράσης, θα συνδράμει η Τροχαία Θεσσαλονίκης, ενώ θα διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση