Πυρ ομαδόν κατά ΥΠΕΝ για την πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ» - Ζητούν ακύρωση

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν από χθες οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου και του κατασκευαστικού κλάδου σχετικά με τις διαδοχικές αναβολές στην εκκίνηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πληροφοριακό σύστημα όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα το ΤΕΕ/Ανατολικής Μακεδονίας, με επιστολή του προς τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και το ΕΤΕΑΝ, ζητεί την ακύρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα.

«Η κατάσταση με την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ" εξελίσσεται σε εμπαιγμό των συναδέλφων μηχανικών και των πολιτών και καθίσταται διαβλητή όταν με κριτήριο επιλογής των δικαιούχων τη σειρά προτεραιότητας δεν εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων για υποβολή αίτησης λόγω αδυναμιών του συστήματος», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται πως το πρόβλημα είχε επισημανθεί εγκαίρως και από πολλές πλευρές.

Καταλήγοντας, το ΤΕΕ/ΑΜ ζητεί την άμεση ακύρωση της διαδικασίας και την αναθεώρησή της.

«Τουλάχιστον 15ήμερη παράταση και δοκιμαστική λειτουργία»

Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΝ και τον αναπληρωτή ΥΠΕΝ απέστειλε και η Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου, συνδικαλιστική παράταξη Μηχανικών στο Τ.Ε.Ε. – Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, κάνοντας επίσης λόγο για εμπαιγμό του κλάδου και προτείνοντας 15ήμερη παράταση στην υποβολή αιτήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ούτε τη Δευτέρα όπως ήταν αναμενόμενο λειτούργησε το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Με νέο δελτίο τύπου το ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι: «Κατά τις πρώτες ημέρες πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες, εντοπίστηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να κατοχυρωθεί η απόλυτη ασφάλεια του συστήματος, προτού ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 8:00 π.μ.».

Συνεπώς, αύριο πάλι οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να περιμένουν την έναρξη του πληροφοριακού συστήματος. Το αν θα λειτουργήσει αναμένεται να το δούμε, ωστόσο η αίσθηση εμπαιγμού απέναντι στους μηχανικούς και τους πολίτες, με τις συνεχείς ανακοινώσεις και παρατάσεις από μέρα σε μέρα παραμένει, με μεγαλύτερους αποδέκτες κυρίως τους μηχανικούς που καλούνται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να απολογηθούν για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελο για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οικον ΙΙ» απέστειλε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, η Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον II», το πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα υποδεχόταν τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν λειτούργησε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 στις 12:00 μ.μ., όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από το ΥΠΕΝ τη Παρασκευή 9 Μαρτίου. Τα τεχνικά προβλήματα και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα συνεχίζονται, προκαλώντας την αγανάκτηση τόσο των πολιτών όσο και του επιστημονικού κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος είναι διαθέσιμος από τις 8 Φεβρουαρίου 2018, τα παραρτήματα και τα έντυπα του προγράμματος δημοσιεύτηκαν την ημέρα της πρώτης προγραμματισμένης ημερομηνίας έναρξης, δηλαδή της 28ης Φεβρουαρίου 2018. Έτσι, δόθηκε παράταση σύμφωνα με την οποία το σύστημα θα ξεκινούσε τελικά τη λειτουργία του τη Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 με κριτήριο επιλογής τη χρονική προτεραιότητα της αίτησης υπαγωγής. Χωρίς να έχει δοθεί δοκιμαστική πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μόλις μια ημέρα νωρίτερα, τη Τετάρτη 7 Μαρτίου, δημοσιεύεται το «εγχειρίδιο εισαγωγής στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ για την υποβολή αιτήσεων», το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες και βήματα για τη πρόσβαση στο σύστημα και την επιτυχή υποβολή των αιτήσεων.

Τη Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 ανοίγει η αντίστοιχη ιστοσελίδα exoikonomisi.ypen.gr, στην οποία υπάρχει μεν η «μάσκα» του προγράμματος, ωστόσο δεν παρέχεται πρόσβαση σε αυτό αναφέροντας ότι «η είσοδος στο πληροφοριακό σύστημα δεν έχει ενεργοποιηθεί». Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν στις 8 Μαρτίου μηχανικοί και πολίτες να έχουν “καθηλωθεί” μπροστά από τους υπολογιστές, προκειμένου να προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Επίσης, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία: «Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Πέμπτη ο ιστότοπος exoikonomisi.ypen.gr, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω αυτού να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι για την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε χρήσιμο οι ενδιαφερόμενοι (πρωτίστως οι ιδιώτες που δεν επιλέγουν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες κάποιου επαγγελματία συμβούλου) να έχουν στη διάθεσή τους το Σαββατοκύριακο για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ. θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων.»
Όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 12:00 μ.μ. λειτούργησε το σύστημα. Με νεώτερη ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 και ώρα 8:00 π.μ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ οφείλει να παρέμβει άμεσα για την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» προτείνει:

  • Να δοθεί νέα τουλάχιστον δεκαπενθήμερη παράταση, για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τη διαδικασία και τις πιθανές ασάφειες του προγράμματος.
  • Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα, με σκοπό να υπάρξει δοκιμαστική χρήση και πρόσβαση στις καρτέλες-επιλογές της ιστοσελίδας, ώστε να επισημανθούν και να αποφευχθούν τυχόν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη πορεία υλοποίησης του προγράμματος, που θα οδηγήσουν σε επιπλέον καθυστερήσεις.
  • Να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιολόγησης των αιτήσεων στη βάση της μοριοδότησης λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά κριτήρια (κοινωνικά, οικονομικά, κ.α.) καθώς και το ενεργειακό αποτέλεσμα της κατοικίας που επιτυγχάνεται, και όχι βάσει της τυχαίας ή γρήγορης υποβολής της αίτησης. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η μαζική είσοδος και η ομαλή λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, καθώς δεν θα ενδιαφέρει πλέον ο χρόνος υποβολής της αίτησης. Επίσης εξασφαλίζεται δίκαιη συμμετοχή και πρόσβαση σε όλους.

Διαφορετικά, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση της ιστοσελίδας με μεγάλο αριθμό χρηστών ταυτόχρονα, θα μπορούσε να δοθεί σταδιακή πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα ανά περιφέρεια, καθορίζοντας διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης για τη κάθε μια».

«Server-unavailable για ακόμα μία ημέρα!»

Η έναρξη του «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» πραγματοποιήθηκε για ακόμα μία φορά σύμφωνα με το Υπουργείο και χιλιάδες μηχανικοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι μπροστά στους υπολογιστές τους προσπαθώντας να συνδεθούν στην πλατφόρμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας.

«Τουλάχιστον ντροπή, κοροϊδία και εμπαιγμός για τους συναδέλφους μηχανικούς που επέλεξαν να ασχοληθούν με το πρόγραμμα και να «χάσουν» ακόμα μία ημέρα προσπαθώντας απλά να μπουν στο πληροφοριακό σύστημα. Άδικος κόπος!», προσθέτει και συμπληρώνει:

«Όλα αυτά φυσικά έρχονται ως συνέχεια πάμπολλων ανακοινώσεων για την δήθεν έναρξη του προγράμματος εδώ και πολλούς μήνες, τον οδηγό του προγράμματος να έχει δημοσιευθεί από τις 8 Φεβρουαρίου αλλά τα παραρτήματά του να είναι εν τέλει διαθέσιμα σε όλους μετά από αρκετές ημέρες στις 28 Φεβρουαρίου.

» Λόγω του τρόπου που έχει θεσμοθετηθεί η όλη διαδικασία και η μέθοδος επιλογής των ωφελούμενων του προγράμματος, είναι φυσιολογικό τις πρώτες ώρες και ημέρες έναρξής του να πραγματοποιείται προσπάθεια για μαζική είσοδο και χρήση του πληροφοριακού συστήματος. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες σπεύδουν μαζικά να εισέλθουν στο σύστημα φοβούμενοι ότι το Πρόγραμμα θα έχει, εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, πλήρη απορρόφηση. Όλα αυτά όμως θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί και να έχει γίνει μέριμνα ώστε να βρεθεί λύση.

» Επιπλέον όπως διαφαίνεται από τις πρώτες ώρες «λειτουργίας» του συστήματος μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει η υποδομή του δικτύου internet ανά περιοχή και με αυτό τον τρόπο καταλύεται εξ αρχής η αρχή της ισονομίας.

» Τίθεται θέμα νομιμότητας πλέον! Εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα μπορούν οι εγκεκριμένοι ενδιαφερόμενοι που δεν θα έχουν προλάβει να κάνουν εισαγωγή στο σύστημα να κάνουν προσφυγή ή τουλάχιστον ένσταση.

» Εν κατακλείδι, αντιμετωπιζόμαστε από την παρούσα Κυβέρνηση ως αργόσχολοι επαγγελματίες. Κατάφεραν με την προχειρότητα και την ασυνέπειά τους να καταντήσουν ένα πρόγραμμα εκατομμυρίων, διαβλητό, αδιαφανές και αναξιοκρατικό.

ΥΓ 1. "Ως τώρα ξέραμε το ευ αγωνίζεσθαι... Τις τελευταίες μέρες μάθαμε το F5!!"
ΥΓ 2. Σήμερα πάντως, για το ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα, φταίει αποκλειστικά η ημερομηνία, Τρίτη και 13 γαρ…»

Μανιάτης: Καμία ντροπή, καμία παραίτηση για το φιάσκο

Φιάσκο χαρακτηρίζει ο υπεύθυνος της ΚΟ της ΔΗΣΥ για Υποδομές, Μεταφορές, Έρενα και Ψηφιακή Πολιτική, Γιάννης Μανιάτης, τη διαδικασία για το νέο πρόγραμμα.

«Τρία χρόνια άχρηστοι να τρέξουν το έτοιμο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που τους παραδώσαμε με ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία είχαν υποβληθεί πάνω από 60.000 αιτήσεις και την είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 10.000 μηχανικοί. Μείωσαν τη δημόσια δαπάνη από €450 εκατ. (2014) σε €250 εκατ. (2018) κι αντίστοιχα τους δικαιούχους. Με τη γραφειοκρατία που έχουν βάλει, ουσιαστικά αποκλείουν τα χαμηλά εισοδήματα. Εξευτελίζουν πάνω από 100.000 μηχανικούς κι αιτούντες, αναβάλλοντάς το για 12η φορά!! Καμία ντροπή, καμία παραίτηση!», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μανιάτης και προσθέτει:

«Η ανικανότητά τους και στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας ξεπερνά κάθε όριο. Αφού από το 2015 μέχρι σήμερα υποσχέθηκαν πάνω από 12 φορές άμεση επανέναρξη του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ούτε και σήμερα λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, αποκαλύπτοντας την τραγική ανικανότητα του ΥΠΕΝ τόσο στο σχεδιασμό του προγράμματος, όσο και στην αυτοματοποίησή του».

Και συμπληρώνει: «Σχεδόν 3 ολόκληρα χρόνια χαμένα για το πιο σπουδαίο πρόγραμμα «πράσινης οικοδομής» με την πιο θετική επίπτωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προστασία των ασθενέστερων νοικοκυριών.
Παρέλαβαν ένα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, η στρατηγική του οποίου βραβεύθηκε ως η 2η καλύτερη της Ευρώπης που υλοποίησε το 2013-14, πάνω από 40.000 επεμβάσεις σε κατοικίες, δημόσιας δαπάνης €450 εκατ. και δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή.

» Για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, τους παραδώσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα €1,2 δις με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και συγχρηματοδότηση από το Πακέτο Γιούνκερ με πρόβλεψη για χιλιάδες παρεμβάσεις σε κατοικίες, δημόσια κτίρια κι επαγγελματικά κτίρια (ξενοδοχεία, κ.ά.).

» Έχουμε προτείνει εδώ και 2 χρόνια την ύπαρξη φοροαπαλλαγών, χωρίς καμία επιδότηση (δηλ. χωρίς καμία δημόσια δαπάνη) για όσους ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέξουν να αναβαθμίσουν τα κτίρια τους. Αποδείξαμε ότι για ένα ρεαλιστικό σενάριο 50.000 αναβαθμίσεων κατοικιών, οι απώλειες δημοσίων εξόδων θα είναι €100 εκατ., όμως από την έκδοση τιμολογίων και την είσπραξη επιπλέον ΦΠΑ 24%, τα έσοδα του δημοσίου θα είναι €200 εκατ.! Ενώ τυπικά στη Βουλή δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την πρόταση, μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα.

» Η μέχρι τώρα ανικανότητά τους αναδεικνύει το νέο παραμύθι της πιο ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση