Πόλεμος στον Βόλο για την παραγωγή SRF από τη μονάδα αποβλήτων

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Σε «περιβαλλοντική κόντρα» εξελίσσεται η υπόθεση της κατασκευής της μονάδας διαχείρισης αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η οποία θα παράγει μεταξύ άλλων και δευτερογενές στερεό καύσιμο (solid recovered fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών, ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση του σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Μαγνησίας για την κατασκευή της μονάδας.

Όπως αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία «αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως ευγενικά αποκαλείται, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Στην πραγματικότητα, όπως έχει ανακοινωθεί, πρόκειται για παραγωγή SRF, το οποίο θα πωλείται στις τσιμεντοβιομηχανίες, δηλαδή και στην ΑΓΕΤ. Δίστασαν να ανακοινώσουν ότι θα παράγεται RDF (Refuse Derived Fuel ή αλλιώς Καύσιμο Προερχόμενο απο Απορρίμματα) γιατί αυτό είναι φορτισμένο με όλα τα αρνητικά συναισθήματα των Βολιωτών, που γνωρίζουν πλέον τις επιπτώσεις από την καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Μόνο που αγνοούν ότι το SRF είναι χειρότερο από το RDF».

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «πρόκειται ο Δήμος Βόλου να πουλάει στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ SRF, το οποίο η βιομηχανία θα το επιστρέφει στους πολίτες του Βόλου ως καρκίνο!».

«Γιατί όλοι ξέρουν πια ότι η καύση πλαστικών και άλλων επικίνδυνων υλικών, από την ΑΓΕΤ, με τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της, θα παράγει ιδιαίτερα καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι οι διοξίνες, τα φουράνια και ο πτητικός υδράργυρος. Εύγε λοιπόν στη Δημοτική Αρχή Βόλου για τη φροντίδα της προς τους πολίτες του Βόλου. Ύστερα όταν λέμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει σχέση με το περιβάλλον όπως "ο φάντης με το ρετσινόλαδο", έχουμε άδικο;», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.

Ο Δήμος Βόλου απάντησε σημειώνοντας ότι «μετά από μια πολύμηνη απουσία, προφανώς λόγω θερινών διακοπών, έκαναν την τρομολαγνική τους εμφάνιση οι γνωστοί τύποι της Περιβαλλοντικής επιχειρώντας να σκορπίσουν με την ασύστολη ψευδολογία και τις ασυναρτησίες τους την ανησυχία στους πολίτες, για λόγους που είναι, πλέον, σε όλους μας γνωστοί. Επειδή παραμένουμε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στις σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει και σφυρηλατήσει με τους πολίτες, τους οποίους ουδέποτε θα προδώσουμε, απαντούμε και ξεκαθαρίζουμε ότι η απόφαση που ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΣΥΔΙΣΑ για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης μελέτης για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη Μαγνησία και μόνο».

«Η απόφαση για το ποια υλικά θα παράγει η μονάδα αυτή και που θα διατίθενται προφανώς θα ληφθεί και πάλι από το ΔΣ, σε μεταγενέστερο χρόνο και με βάση τη μελέτη που θα εκπονηθεί. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με περιφρόνηση όλους αυτούς τους οικολογούντες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την εύλογη ανησυχία τους σε θέματα περιβάλλοντος και, κυρίως, όσους πατρονάρουν τέτοιους αντικοινωνικούς και ύποπτους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση