Πόλος έλξης ο αστικός Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης

Μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, σας καλεί να τον επισκεφτείτε κάθε εποχή. Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης αποτελεί έναν προορισμό στα δυτικά της Θεσσαλονίκης όπου μπορείς να δεις  100 ποικιλίες τριανταφυλλιάς, τροπικά, ,σαρκοφάγα φυτά και 10 ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών.

Στον Βοτανικό Κήπο πρόσφατα έγιναν εργασίες συντήρησης και ανανέωσης εξοπλισμού του με σημαντικότερες τη δημιουργία νέου κηπαρίου δίπλα στο θερμοκήπιο με συνθέσεις από αγρωστώδη φυτά, διάφορους βολβούς και αδρανή υλικά (βότσαλα και φλοιό πεύκου), το ξήλωμα της παλιάς πέργκολας στον τριανταφυλλεώνα και αντικατάσταση αυτής από νέα ξύλινη πέργκολα, αλλαγή στα καθίσματα που υπήρχαν στο κεντρικό κιόσκι όπου υλοποιείται μέρος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συντήρηση στις υπάρχουσες κατασκευές εξοχής (παγκάκια, τραπέζια) και στις πόρτες εισόδου - εξόδου, βελτίωση συστήματος θέρμανσης ψύξης του θερμοκηπίου.

Εντός θερμοκηπίου πραγματοποιήθηκε εικαστική παρέμβαση κομποδετικής (κρεμαστές γλάστρες), μια ευγενική προσφορά της Βιβής Ορφανίδου.

Με αυτές τις παρεμβάσεις βελτιώθηκε λειτουργικά και αισθητικά ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι), περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο. Στα 14 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.

VOTANIKOS 3

Βρίσκεται σε ένα χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.

Ο Βοτανικός Κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος με τρεις εισόδους και οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους.

Περιλαμβάνει τρεις βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα με 100 ποικιλίες τριανταφυλλιάς, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά.

VOTANIKOS 4

Στο κέντρο δεσπόζει το επιβλητικό θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά, καθώς και το ρομαντικό κιόσκι με 10 ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η δημιουργία είχε ξεκινήσει το 1996. Χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Δήμου και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Καθημερινά πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Ο χώρος ενδείκνυται για εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων, αλλά οι πόρτες έχουν ανοίξει και σε μέλη ΚΑΠΗ, περιβαλλοντικές ομάδες και αντιπροσωπείες από το εξωτερικό και για Άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και η προσβασιμότητα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση