Πόσο «πράσινη» και αποδοτική είναι η θέρμανσή σας;

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την θέρμανση του σπιτιού σας; Πόσο ενεργοβόρο και «πράσινο» είναι το σύστημα που θα επιλέξετε; Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες λύσεις στην ελληνική αγορά είναι οι ακόλουθες:

Κεντρική – ατομική θέρμανση πετρελαίου

Η θέρμανση πετρελαίου βασίζεται σε αναλώσιμους εισαγόμενους ορυκτούς πόρους, υπόκειται σε συνεχείς αυξήσεις της τιμής του και της αύξησης της φορολογίας, ενώ η κατανάλωση του έχει προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει μεγάλο κόστος αγοράς και εγκατάστασης, καθώς απαιτείται, εκτός του καυστήρα, ένα ευρύ κύκλωμα κυκλοφορίας του νερού (σωληνώσεις – καλοριφέρ).

Κεντρική – ατομική θέρμανση αερίου

Το αέριο μπορεί να είναι αρχικά φθηνότερο και πιο «πράσινο» από το πετρέλαιο, αλλά έχει και αυτό υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης, αφού απαιτεί μία μικρή μονάδα παραγωγής σε κάθε σπίτι. Επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια, ενώ διοχετεύει τη ζέστη στον αέρα συμπαρασύροντας και την σκόνη στο πάτωμα, την οποία τελικά αναπνέουμε.

Κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά αποτελούν την εύκολη λύση, καθώς έχουν σχετικά προσιτές τιμές πρόσκτησης και δυνατότητες χαμηλής κατανάλωσης (μόνο στην περίπτωση των inverter), ωστόσο η απευθείας θέρμανση του αέρα έχει κάποια μειονεκτήματα για το χρήστη, όπως η γρήγορη απώλεια της θερμότητας. Η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος (ειδικά για τις συσκευές που δεν είναι σύγχρονες), που δεν είναι πλέον φθηνό, αποτελεί έναν αποθαρρυντικό παράγοντα τόσο για την «τσέπη» του χρήστη, όσο και για το περιβάλλον.

Σύστημα θέρμανσης με πέλετ

Η θέρμανση με πέλετ, μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω σομπών και τζακιών, είτε μέσω ειδικού καυστήρα και παράλληλης χρήσης σωληνώσεων και καλοριφέρ. Τα κόστη κατανάλωσης μπορεί να φτάνουν και το μισό από το πετρέλαιο και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το ξύλο, όμως δεν είναι ασήμαντη.

Θερμοσυσσωρευτές

Οι θερμοσυσσωρευτές αποτελούν ένα παλαιό σύστημα θέρμανσης που όμως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τους επανέφερε πάλι στο προσκήνιο. Έχουν ακριβή τιμή πρόσκτησης και υψηλή κατανάλωση αναλογικά. Για να είναι οικονομικότεροι πρέπει να συνδυάζονται αποκλειστικά με τη χρήση νυχτερινού ρεύματος, ενώ έχουν χαμηλό σχετικά περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί θεωρούνται ως ένα παραπλήσιο σύστημα θέρμανσης με τους θερμοσυσσωρευτές, παρότι δεν έχουν την ικανότητα να συσσωρεύσουν τη θερμότητα, αφού βασίζουν τη λειτουργία τους στη θέρμανση απλών αντιστάσεων. Η κατανάλωση ρεύματος υπερβαίνει αυτήν των θερμοσυσσωρευτών.

Fan coil

Το fan coil αποτελεί ένα σύστημα με ικανότητες καί ψύξης και θέρμανσης. Έχει σχετικά χαμηλή τιμή πρόσκτησης και όταν συνδυάζεται με αντλία θερμότητας έχει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση από το πετρέλαιο. Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και είναι ασφαλές στη χρήση, αν και χρειάζεται τακτικές συντηρήσεις.

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα νέο σύστημα που μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70% σε σχέση με το πετρέλαιο. Λειτουργούν με ρεύμα και αντλούν τη θερμότητα από τον αέρα. Συνδυάζονται με υφιστάμενες εγκαταστάσεις καλοριφέρ, aircondition και fan coil, αλλά έχουν υψηλό κόστος αγοράς.

Λέβητες ιόντων

Το σύστημα αυτό συνδυάζεται με όλα τα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης το νερό, π.χ. λέβητες πετρελαίου, αερίου, ενδοδαπέδια κλπ. Βασικό πλεονέκτημά του είναι η μείωση της κατανάλωσης μέσω του ιονισμού του νερού που το κάνει να θερμαίνεται ταχύτερα. Μπορεί να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου ή αερίου έως και 30%, με την προϋπόθεση ότι έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος λέβητας.

Κάτοπτρα υπέρυθρης ακτινοβολίας μικρού μήκους κύματος

Τα κάτοπτρα υπέρυθρης ακτινοβολίας (λάμπες) δεν ενδείκνυνται για οικιακή χρήση. Λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και θεωρούνται οικονομικά, ωστόσο η ποιότητα της ζέστης δεν είναι ιδανική για τον άνθρωπο, καθώς η ζέστη δεν διαχέεται στο χώρο ομοιόμορφα.

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας μακρού μήκους κύματος

Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας μακρού μήκους κύματος έχουν όλα τα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης ακτινοβολίας (χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, υψηλή ποιότητα ζέστης χωρίς ανακύκλωση του αέρα και της ζέστης κλπ.), αλλά μειονεκτούν όσον αφορά στην τιμή πρόσκτησης και τον ωφέλιμο χώρο που πιάνουν (εκτός της περίπτωσης που τοποθετούνται επί της οροφής).

Mονάδες υπέρυθρης ακτινοβολίας μακρού μήκους κύματος

Αυτές οι μονάδες με κεραμική τεχνολογία καταναλώνουν 50% λιγότερο από τους κοινούς καυστήρες πετρελαίου, έχουν μικρό κόστος αγοράς και το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.