Πώς ένα παλαιό στρατόπεδο μεταμορφώνεται σε οικοπάρκο - Το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ένα παράδειγμα για το πώς τα παλαιά στρατόπεδα μπορούν να μεταμορφωθούν σε «πράσινους πνεύμονες» με προτεραιότητα στην οικολογία και στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί το Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη.

Το Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή το απόγευμα από την διοίκηση του Δήμου
Αλεξανδρούπολης.

Μετά από έξι χρόνια εντατικών επαφών, πρωτοβουλιών και εργασιών το Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη (πρώην στρατόπεδο Παρμενίωνα) παραδίδεται στους κατοίκους της πόλης.

parko_altinalmazi (840 x 630)

Ο χώρος περιλαμβάνει 87 στρέμματα πάρκου, 32 στρέμματα που προορίζονται για σχολικές εγκαταστάσεις και 17 στρέμματα, τα οποία είναι αφιερωμένα στις αθλοπαιδίες.

Η ανάπλαση του Οικοπάρκου Αλτιναλμάζη χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο πήρε παράταση και έκλεισε το Δεκέμβριο του 2016.

parko_alti3 (840 x 630)

Για να μεταμορφωθεί το παλιό στρατόπεδο Παρμενίωνα σε Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη, σύμφωνα και με την πράξη της ένταξής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έγιναν οι εξής εργασίες:

• Κατεδάφιση όλων των κτιρίων του στρατού και διατήρηση του υφιστάμενου πευκώνα και όλων των υγιών δένδρων. Το φυτικό απόθεμα εντάχθηκε σε νέους σχηματισμούς με καινούργιες φυτεύσεις, σύστημα άρδευσης και ύδρευσης και φωτισμό του χώρου για την οργάνωση και ανάδειξη της τοποθεσίας.
• Κατασκευή νέου κτιρίου 550 τ.μ. με δύο πτέρυγες που στεγάζει χώρους εισόδου, αναψυκτηρίου, εστίασης, καφέ, εκδοτηρίου, εκθεσιακούς, υγιεινής και άλλους βοηθητικούς.
• Κατασκευή τριών ειδικής κατασκευής περιπτέρων, εμβαδού 25 τ.μ. έκαστο.
• Υλοποίηση υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου, με πλατεία-σκηνή, κερκίδες 1.000 θέσεων, χώρους εξυπηρέτησης καλλιτεχνών (όπως βεστιάριο, χώρους υγιεινής κλπ).
• Δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, 98 περίπου θέσεων.
• Κατασκευή βαθμίδων, καναλιού και λίμνης νερού με μικρές υδατοπτώσεις με εκτοξευτήρες, εξέδρες με καθιστικά μεταλλικής και ξύλινης κατασκευής, υδάτινες διαδρομές, καθώς και έκθεση υδρόβιων και υδροχαρών φυτών.
• Διαμόρφωση διαδρόμων πεζοπορίας που διατρέχουν όλο το πάρκο.
• Δημιουργία χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και εγκαταστάσεων με παιχνίδια περιπέτειας.
• Κατάλληλη διαμόρφωση εισόδων, κατασκευή νέων προσβάσεων και διαδρομών, καθώς και τοποθέτηση καθιστικών.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης θα προωθήσει και τη δημιουργία «πάρκου σκύλων» εντός του οικοπάρκου σε έκταση 500 τμ περίπου, που θα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και θα εξυπηρετεί όσους θέλουν να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.

parko_alti4 (840 x 627)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.