Πώς εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Εθνικό Πάρκο Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (φωτο)

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι υγρότοποι για ένα βιώσιμο αστικό μέλλον» πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης & Καβάλας, στο πλαίσιο εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων».

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφηκε η σύμβαση για τους υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων (λιμνοθάλασσες, λίμνες, πηγές, δέλτα, έλη, ποταμοί, εκβολές, τεχνητές λίμνες).

Όπως σημειώνει ο Φορέας, οι υγρότοποι της χώρας μας ολοένα και υποβαθμίζονται, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, εντατικοποίηση της γεωργίας και πολλά άλλα, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2018 ήταν αφιερωμένη στους αστικούς υγρότοπους και σε ένα βιώσιμο αστικό μέλλον.

Οι υγρότοποι είναι απαραίτητοι για ένα βιώσιμο αστικό μέλλον γιατί 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε αστικές περιοχές και μέχρι το 2050 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί αναζητώντας θέσεις εργασίας και καλύτερα ευκαιρίες.

Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Φορέας εστίασαν στην ιδιαίτερη και τόσο σημαντική σχέση των υγροτόπων με τις αστικές περιοχές, τονίζοντας τα οφέλη που υπάρχουν. «Οι αστικοί υγρότοποι είναι πολύ σημαντικοί και συμβάλλουν στο να είναι οι πόλεις βιώσιμες. Ένας αστικός υγρότοπος, προσφέρει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση του κλίματος της πόλης, στην τροφοδότηση της πόλης με νερό, στην προστασία της από πλημμύρες, στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου και στην ποιότητα ζωής γενικότερα», προστίθεται στην ενημέρωση.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα 2 Κέντρα πληροφόρησης που έχει στην αρμοδιότητα του ο Φ.Δ.:

  • Στις 26 Ιανουαρίου 2108, στο Κ.Π. Δέλτα Νέστου, με τη συμμετοχή 110 μαθητών από το 13ο 7/θ Δημοτικό σχολείο Καβάλας.
  • Στη 1 Φεβρουαρίου 2018, στο Κ.Π. Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, όπου συμμετείχαν 29 μαθητές της Γ τάξης από το 2ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης και 13 μαθητές της Β΄ τάξης από το Δημοτικό του Ιδιωτικού σχολείου Άξιον.
  • Στις 2 Φεβρουαρίου 2018, στο Κ.Π. Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 49 μαθητών της Δ΄ τάξης από το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό σχολείο Ξάνθης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενημερωτική παρουσίαση αναφορικά με τους περιαστικούς υγροτόπους και τα οφέλη τους. Στη συνέχεια ακολούθησαν διαφορετικές δραστηριότητες για το κάθε σχολείο. Κάποιοι μαθητές ζωγράφισαν, άλλοι έπαιξαν κρυπτόλεξο, άλλοι δημιούργησαν διαλόγους σχετικούς με το θέμα και τους παρουσίασαν ως θεατρικό σκετσάκι. Όλα τα παιδιά έπαιξαν κάποιο περιβαλλοντικό παιχνίδι, όπως είναι ο λαβύρινθος, το φιδάκι, η αναγνώριση καρτών με είδη πουλιών και η εύρεση τους στον περιβάλλοντα χώρο.

Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη στον υγρότοπο για παρατήρηση πουλιών και μέτρηση pH του νερού της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση