του Νίκου Αβουκάτου
Με τη χρήση των ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων, αγρότες και επιχειρήσεις επιτυγχάνουν έναν βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας, με μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγής και ανταγωνιστικότητας στη διεθνή αγορά. Επιπλέον αποφεύγεται η σπατάλη φυσικών πόρων εν μέσω της έντασης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.
Η σημασία της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών και η αποτελεσματικότητά τους συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Agriculture 4.0: New Generation of Farming», που αποσκοπούσε σε έναν παραγωγικό διάλογο γύρω από τις ευκαιρίες στη γεωργία ακριβείας και τις εφαρμογές στην καλλιέργεια του ρυζιού και του κρασιού. Η συζήτηση έγινε στην Αίθουσα Α. Ριάδης, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-Helexpo).
Η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης παράγει πάνω από 250.000 τόνους ρυζιού και αποτελεί μια από τις δυναμικότερες παραγωγές περιοχές της χώρας που αξιοποιεί τις τεχνολογίες ακριβείας.
Η καλλιέργεια ρυζιού είναι η πιο μηχανοποιημένη, ενοποιημένη και υδροφόρα καλλιέργεια στην Ελλάδα. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση με τη χρήση των τεχνολογιών Γεωργίας Ακριβείας του εδάφους, του νερού, των εισροών και των εκροών.
Στην ομιλία του, ο Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, CEO της «Οικοανάπτυξης ΑΕ», τόνισε ότι υπάρχουν 5.000 έως 15.000 στρέμματα ορυζώνων που κάθε χρόνο εφαρμόζονται σε προγράμματα τεχνολογιών Γεωργίας Ακριβείας.
«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά και χρήσιμα δεδομένα από δορυφόρους, από καλλιεργητικές πρακτικές», σημείωσε ο κ. Μουρελάτος.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ασχονίτης, ερευνητής του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ανέφερε ότι οι αγρότες και οι επιχειρήσεις έχουν πολλαπλά οφέλη από την εφαρμογή των ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων για τη διαχείριση των καλλιεργειών.
Είπε, δε, ότι όσοι παραγωγοί δεν επενδύσουν στα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνολογία «θα έχουν μεγάλα προβλήματα στα αμέσως επόμενα χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι «μόνο με τη χρήση τους θα επιτευχθούν μειωμένες εισροές, οικολογική καλλιέργεια και έτσι βιωσιμότητα».
Ο Παναγιώτης Γκούρας, ορυζοκαλλιεργητής και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «εκτός από τη γνώση και την εμπειρία, με τη χρήση των εργαλείων της Έξυπνης Γεωργίας επιτυγχάνεται χαμηλό κόστος της καλλιέργειας, καλύτερες αποδόσεις και οικονομικό αποτέλεσμα για την προσπάθειά μας».
Ο κ. Μουρελάτος, αναφορικά με τη βελτίωση της βιοποικιλότητας, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται οι καλλιεργητικές μας πρακτικές να μειώνουν το αποτύπωμα του άνθρακα και οι αγρότες είναι ωφέλιμο να ακολουθούν τη λογική, στο πλαίσιο της Green Deal, που θα έχει ευεργετική επίδραση στην περιοχή της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αξιός ποταμός εκβάλλει στο Δέλτα του μέσω των ορυζώνων. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη προσφορά αζώτου επομένως δημιουργούνται προβλήματα ευτροφισμού και προκύπτει κατακράτηση ιζημάτων.
«Αν ο Αλιάκμονας και ο Αξιός απευθείας εισέρρεαν στο Δέλτα και δεν είχαμε τους ορυζώνες θα υπήρχαν τεράστια προβλήματα με τις προσχώσεις στον Θερμαϊκό Κόλπο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις 250.000-300.000 στρέμματα υδροχαρούς βλάστησης και βεβαίως υδρόβιας πανίδας, δίπλα στη Θεσσαλονίκη. Αν αφήναμε τη καλλιέργεια του ρυζιού, το αλάτι θα ανέβαινε σε όλη την επιφάνεια κάτω από την ΠΑΘΕ και θα σχηματίζονταν άγονα εδάφη σε μια ελώδη κατάσταση, άρα οπωσδήποτε θα χρειαζόταν μια ορθή διαχείριση του υγροτοπικού οικοσυστήματος», εξήγησε ο κ. Μουρελάτος.
Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέφανος Κουνδούρας, αναφέρθηκε στη σημασία να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή των αγροτών με τα Πανεπιστήμια και τόνισε την ανάγκη προσαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας σε μικρότερους αμπελώνες.
Μονόδρομο αποτελεί η χρήση των νέων τεχνολογιών και τα ψηφιακά εργαλεία στη γεωργία, υποστήριξε ο προϊστάμενος Ανάπτυξης Τομέα Φυτοπροστασίας Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΕΒΕ, Μιχάλης Κολύβας. «Η αγορά χρειάζεται σήμερα έναν αξιόπιστο σύμβουλο αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών και προς αυτή τη κατεύθυνση είναι ανάγκη τα ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία να είναι ευέλικτα, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του καθενός».
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi/Βασίλης Βερβερίδης