Πώς η αειφορική διαχείριση των δασών συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

του Στέφανου Τσιάρα*

Στο θέμα "Δάση και βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση" είναι αφιερωμένη για το 2022 η Διεθνής Ημέρα Δασών, η οποία γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Ξύλου.

Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, συνθέτουν το πιο πολύπλοκο βιολογικά χερσαίο οικοσύστημα και αποτελούν τον βιότοπο για πάνω από το 80% των χερσαίων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από τα δάση, καθώς ο δασικός τομέας δημιουργεί θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 33 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και τα δασικά προϊόντα χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Τα δάση είναι απαραίτητα για την υγεία του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Η αειφορική διαχείριση των δασών και η αειφορική χρήση των πόρων του δάσους αποτελούν σημαντικά όπλα στη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και συμβάλλουν στην ευημερία τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενιών. Επιπρόσθετα, τα δάση διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.

Τα δάση συγκαταλέγονται στους δυνητικά ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, το χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι μπορούν να εξαντληθούν αν ο ρυθμός χρήσης τους υπερβαίνει τον ρυθμό ανανέωσής τους. Η αειφορική διαχείριση των δασών προστατεύει τα δάση και μπορεί να τα καταστήσει έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο.

Τα δάση μέσω των οικοσυστημικών υπηρεσιών που προσφέρουν αποτελούν την πρόταση της φύσης για την ανοικοδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας στη μετά πανδημίας εποχή με τρόπο που να προστατεύει τη φύση, ενώ παράλληλα προάγουν την ανάπτυξη.

Η Διεθνής Ημέρα Δασών (International Day of Forests ) καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 28 Νοεμβρίου 2012. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη (1972-2012), η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως "Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας" (World Forestry Day). Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Δασών γιορτάστηκε στις 21 Μαρτίου 2013 και φέτος είναι η 10η φορά που θα γιορταστεί.

Ο θεμελιώδης σκοπός του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία των δασών και να ευαισθητοποιηθεί για την προστασία τους. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία διοργανώνει σχετική ημερίδα με τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις στην Ελληνική Δασοπονία", η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 21/3 στις 18:00.

* Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη δασική πολιτική και στην αειφόρο ανάπτυξη.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση