Πώς η κλιματική αλλαγή ενέχεται στις επιδρομές ακρίδων σε χωράφια στη Βόρεια Ελλάδα (φωτο+videos)

του Νίκου Αβουκάτου

Επιδρομές ακρίδων του είδους μαροκινή η μεταναστευτική έχουν αναστατώσει τους αγρότες στο Καλονέρι της Κοζάνης. Τα τελευταία 24ωρα τα παμφάγα έντομα έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες με πιπεριές Φλωρίνης.

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Ερευνητή Εντομολογίας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Στέφανο Ανδρεάδη, που μίλησε στη Greenagenda.gr, οι ήπιοι χειμώνες ευθύνονται για την έξαρση των πληθυσμών των ακρίδων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα.

Φέτος σε αρκετές περιοχές οι αρμόδιες αρχές, περιφέρειες και δήμοι, έδρασαν έγκαιρα, ωστόσο παρατηρούνται έντονα προβλήματα με τις επιδρομές ακρίδων σε κάποιες περιοχές.

Όπως εξήγησε στη Greenagenda.gr ο κ. Ανδρεάδης, «οι ακρίδες επιλέγουν να αφήνουν τα αβγά τους σε ακαλλιέργητο έδαφος σε ημιορεινές περιοχές. Οι ήπιοι χειμώνες έχουν ως αποτέλεσμα να μη θανατώνονται τα αβγά σε μικρό βάθος. Εάν η καταπολέμηση με ψεκασμούς δεν γίνει εγκαίρως την Άνοιξη τότε οι πληθυσμοί τους αυξάνονται και όλα γίνονται πιο δύσκολα για τους παραγωγούς των περιοχών που θα δεχθούν τις επιδρομές».

Τον Μάιο τα άτομα είναι ανήλικα και η ανάπτυξή τους γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα (1 -2 μήνες).

«Η κλιματική αλλαγή πιθανώς ευθύνεται. Εάν έχουμε βαρύ χειμώνα το ποσοστό εκκόλαψης των αβγών των ακρίδων μειώνεται σημαντικά», σημείωσε στη Greenagenda.gr ο κ. Ανδρεάδης.

Η Βόρεια Ελλάδα πέρσι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τις επιδρομές ακρίδων, αλλά φέτος όσοι πρόλαβαν και έκαναν τους απαραίτητους ψεκασμούς κράτησαν σε ανεκτά επίπεδα την όχληση.

Τα σμήνη ακρίδων μπορούν να μετακινούνται ταχύτατα και να διανύουν μεγάλη απόσταση, προκαλώντας ζημιές όπου βρίσκουν τροφή.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, από τις αρχές Αυγούστου μετριάζεται αρκετά το πρόβλημα με τις ακρίδες επειδή ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής τους.

Αντίστοιχες επιδρομές έχουν σημειωθεί σε καλλιέργειες στον Έβρο και στη Ροδόπη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση